Amerika'nın Gözü Türk Doktorun Yapacağı Ameliyatta
Türkiye'de gerçekleşecek olan ve Amerika Washington'da 80 farklı ülkeden katılım sağlayan 5 bin jinekolog tarafından alanındaki en büyük kongrede canlı olarak izlenecek robotik cerrahla tek delikten rahim alınması operasyonu öncesinde konuşan Prof. Dr. Fatih Şendağ, "Türkiye'den bir cerrahın ameliyatı yapıyor olması bizim için gurur verici" dedi.
Türk Jinekolojik ve Endoskopi Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Top Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şendağ ve ekibi tarafından Türkiye’de ilk kez ve dünyada ilkler arasında yer alan tek delikten robotik cerrah ile rahim alınması operasyonu öncesinde basın toplantısı düzenlendi.
Erken dönemde rahim ağzı kanserine yakalanan 53 yaşında bir kadın hastaya robotik cerrah ile göbek deliğinden rahminin alınacak olması operasyonu öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Fatih Şendağ, Amerika Washington’da canlı olarak yayımlanacak operasyonun 80 farklı ülkeden katılan jinekolog tarafından izleneceğini belirtti.
Alanındaki en büyük kongrede Türkiye’den ilk kez bir Türk doktoruna konuya ilişkin davet yapıldığını hatırlatan Şendağ, “Her yerde yapılabiliyor. Amerika ve Avrupa’da da uygulanıyor. Ancak biz de Türkiye olarak ilkler arasında bulunuyoruz. Biz de dünyada ilkler arasındayız. Türkiye’den bir cerrahı görebilmiş olmaya başlaması bizim için tabii önemli. Biliyorsunuz Avrupa ve Amerika’nın bize bakış açısı için de önemli. Biz de çok iyi cerrahlar var ama her zaman fırsat bulunmuyor ve bize imkanlar tanınmıyor. Bunu görüyoruz” diye konuştu.
Toplantıda robotik cerrahla yapılan ameliyat sayısının yaklaşık 30 olduğu belirtilirken, laparoskopinin giderek önem kazanan bir yöntem olduğu açıklandı. Toplantıdaki sunumunda robotik cerrahla yapılan ameliyatlar sayesinde daha az enfeksiyon ve daha hızlı günlük hayata dönüş sağlandığını aktaran Prof. Dr. Fatih Şendağ, “Halkın arasında şu var; ‘açmazsanız iyi giremezseniz’ diye. Bu yanlış bir inanış. Açık ameliyat olmak isteyen hastalar da var. Laporoskopi ile yapılan ameliyatlar açık cerrahi müdahalelerden daha iyi. Çünkü daha az enfeksiyon daha hızlı günlük hayata dönüş sağlamaktadır. Robot teknoloji gelişti ve artık robotla bu işleri yapmaya başladık ve robotik teknolojide yine laparoskopinin aynı avantajları söz konusu. Ama robot bize çok ince hareketleri büyük başarı ile yapabilme şansı ve üç boyutlu görüntü altında ameliyat yapmayı, daha iyi görebilmeyi, hastadaki anatomik detayları daha iyi görmeye başladık. Özellikle zor ameliyatları yapabilme şansı verdi. Robot bize avantajlar getirdi. Aşırı kilolu hastalarda açık cerrahi yaptığınız zaman iyileşme süreci uzayabiliyor. Enfeksiyon olabiliyor” dedi.
Şendağ özellikle son yıllarda kadınların estetik açıdan ameliyatlardaki kesi izlerini tercih etmediklerini belirterek, “Laparoskopide iki ya da üç delikten ameliyatlar yerine artık tek delikten operasyonlar devri başlıyor. Bazı bayanlarımız hiçbir kesi ve hiçbir iz istemiyor. Göbek çukuru yara izlerini saklayacak bir bölge olduğu için hiçbir iz belirtisi olmayan operasyonlar olmuş olacaktır” diye konuştu.
BİLİM KURGU FİLMLER İLHAM KAYNAĞI OLDU
Çeşitli bilim kurgu filmlerinin farklı sektörlerde yeni yöntemler için yol haritası niteliği taşıdığını ifade eden Şendağ, sunumunu şu sözlerle sürdürdü:
“Matriks filmi. Bazı şeylere ilham kaynağı olan filmlerden biri. Biz Ege Üniversitesi'nde sanal gerçeklik uygulamaları başlattık. Bu yolla da uçuş pilotları sanal ortamda nasıl eğitiliyorsa cerrahlarda sanal ortamda eğitilebilme durumu söz konusu. Bu konuda da Türkiye öncüsüyüz.”