Yeşilırmak Deltası'nın Değerleri Kayıt Altına Alınacak
Türkiye'nin Karadeniz kıyılarındaki en büyük deltası olan Yeşilırmak Deltası'ndaki değerlerin kayıt altına alınacağı, "peyzaj atlası" hazırlanarak deltanın tanıtımının yapılacağı bildirildi.
Üç bin kilometrekare alanı kaplayan ve büyük bir kısmı tarım alanına dönüştürülen deltanın yönetim planı çalışması da yapılacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Emin Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'un Kızılırmak Deltası kadar önemli bir diğer deltasının da Yeşilırmak olduğunu söyledi.
Yeşilırmak Deltası'ndaki verilerin, Kızılırmak'taki kadar ellerinde olmadığını belirten Karaman, "Amacımız, Yeşilırmak Deltası'ndaki değerleri kayıt altına almak, burayla ilgili bir peyzaj atlası hazırlamak. Bu konu ihale edildi. Bir firma tarafından da çalışılıyor. Bu çalışmanın tanıtım toplantısı olacak. Şimdi Kızılırmak Deltası'ndan sonra Yeşilırmak Deltası'nın değerlerinin de kayıtlarını çıkarıp bu kayıtları halkımızla paylaşıp, yeni değerler katarak, reklamlarla burayı halka tanıtmayı düşünüyoruz" diye konuştu.
- "Dünya değeri var"
Yeşilırmak Deltası'ndan henüz veri toplamadıklarını belirten Karaman, şunları kaydetti:
"Kızılırmak Deltası'ndaki kadar çeşitlilik çıkabilir. Kızılırmak'ta olanları burada bulma ihtimalimiz çok yüksek. Bunu söylüyoruz ama farkına vardıramadık. Çünkü tanıtımını sağlayamadık. Şimdiki hedefimiz de buradaki değerleri, literatür değerlerini bir peyzaj atlası vasıtasıyla kayda geçirip tanıtmak. Burada da bir sulak alanımız var, ülke değeri hatta dünya değeri var. Yeşilırmak'ta biyoçeşitlilik açısından önemli bir sahamız var. Özellikle göçmen kuşlar Yeşilırmak Deltası'nı tercih ediyor ama her şey bize çalışmaların sonucunda belirlenecek. Burası bir değer ve içerisinde neler olduğunu öğrenmeye çalışıyoruz."
- Deltaya sülün takviyesi
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Samsun Şube Müdürü Murat Demir ise Yeşilırmak Deltası'nın Çarşamba ve Terme ilçelerini kapsadığını aktardı.
Deltada 3 bin 355 hektar alanda yaban hayatı geliştirme sahası olduğunu ifade eden Demir, şunları söyledi:
"Orada da Kızılırmak Deltası'ndaki gibi avcılık yasak. Sülün üretme istasyonunda ürettiğimiz sülünleri, bu alana takviye ediyoruz. Yeşilırmak Deltası'nın, Kızılırmak Deltası gibi ön planda olmamasının sebebi, insan kullanımına biraz daha açık olması, tarımsal faaliyetlerin olması ve daha fazla konutlaşma. Bir de Kızılırmak Deltası'ndaki gibi bir yönetim planı yok. Kızılırmak Deltası doğallığını daha çok koruyor. Yüzde 80'i birinci derecede doğal sit alanı, koruma statüleri daha yüksek. Yeşilırmak Deltası sadece sulak alanların korunması yönetmeliği kapsamında korunuyor."
Demir, akademisyenlerin Kızılırmak Deltası'nda akademik çalışma yapmayı daha çok benimsediklerini vurgulayarak, "Geçen yıl Yeşilırmak Deltası Alt Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi yaptık ihaleyle. Yeşilırmak Deltası hakkında çok güzel bilgiler elde ettik. Genel müdürlüğümüz muhtemelen önümüzdeki senelerde Kızılırmak Deltası'nda yapıldığı gibi Yeşilırmak Deltası'nın yönetim planı çalışmasını da yapacak" ifadelerini kullandı.