İzmir'in Çevre Dostu Genç Tasarımcıları Yaşar'dan

İzmir’in tasarımcı gençleri projeleriyle hem hayatı kolaylaştırıyor hem de doğayı koruyor.

İzmir'in Çevre Dostu Genç Tasarımcıları Yaşar'dan
Çocuklara çevre dostu oyuncaklardan ev hanımlarına özel mutfak gereçlerine kadar pek çok alanda geliştirdikleri tasarımlarda katı atıkları da değerlendiren gençler sınır tanımıyor.
Türkiye’de yılda yaklaşık 25 milyon ton İzmir’de ise yılda yaklaşık bir buçuk milyon ton katı atığın ortaya çıkmasıyla oluşan çevre problemlerinden yola çıkan Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri 1 yıl boyunca birbirinden iddialı tasarımlara imza attı.

Çevre dostu oyuncaklardan televizyon için renkli çerçevelere; mutfaklarda büyük kolaylık sağlayacak kağıt havlu aparatlarından katı atık aydınlatma elemanlarına kadar pek çok alandaki çalışmalar Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen öğrenci projeleri sergisinde görücüye çıktı.

KATI ATIKLAR TASARIMA DÖNÜŞTÜ
Sanayi firmaları ile de başarılı projelere imza atan yetenekli gençlerin ‘bir tasarım ofisi’ mantığı ile hareket ettiğini belirten Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mine Ovacık, “Öğrencilerimiz henüz mezun olmadıkları halde tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi yaratıcı ekipler halinde pek çok başarılı çalışmaya imza atıyor. Pek çok projede katı atıklar tekrar değerlendirildiği gibi kullanıcılar için hayatı kolaylaştırıcı ve keyifli ürünler ortaya çıkıyor” dedi.

Yaşar Üniversitesi öğrencilerinin açtığı sergide öne çıkan çalışmalarında şunlar yer aldı:
EV HANIMLARI İÇİN TASARLANDI
Hijyen malzemelerinin evlerdeki kullanımını artırmak ve yoğun mutfak etkinliği sırasında tek el kullanım kolaylığını sağlamak amacıyla çeşitli kağıt havlu aparatları tasarlandı. Hedef kitlesi ev hanımları olan tasarımlarda plastik malzeme yerine daha düşük maliyetli karton ve dengi malzemeler kullanıldı. Viking A.Ş ve Yaşar Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen projede 3 öğrenci ‘İyi Tasarım’ ödülüne layık görüldü.

EKRANLAR ARTIK RENGARENK
Vestel firmasına ait bir televizyon modelinin değişebilir çerçeveleri için grafik çalışması gerçekleştirildi.

Yaşarlı öğrenciler ve Vestel Endüstriyel Tasarım Ekibinin ortak çalışmasıyla ortaya çıkan özel tasarım cıvıl cıvıl renkleriyle büyük ilgi çekti.

KASET DE VAR ÇALI SÜPÜRGESİ DE
Pet şişe, karton, teneke gibi katı atıkların değerlendirilmesine dikkat çekmek amacıyla aydınlatma araçları tasarlandı. Kasetten, CD’ye, şişeden çalı süpürgesine kadar onlarca farklı katı atık malzemesinin kullanıldığı tasarımlar fonksiyonelliği ile dikkat çekti.

ÇOCUKLARA ÖĞRETİCİ ÇEVRECİ OYUNCAKLAR
Lazer kesim tekniği kullanılarak kartondan yapılan çevreci oyuncaklar. 3-6 yaş çocukların hem oynayabileceği hem de yaratıcıklarını geliştirebileceği oyuncaklar üç boyutlu olarak tasarlandı.
Kaynak: İHA