Chp'den, Demokratikleşme Paketi ve Kadın Sorunları Raporu

CHP'nin demokratikleşme paketi ve kadın sorunlarına ilişkin raporunda, "Türkiye'de istihdam altındaki kadınların yüzde 57,8'inin herhangi bir güvenlik kurumuna kayıtlı olmaksızın çalışıyor"


CHP Bilim Yönetim ve Kültür Platformu ile Kadın Kolları Genel Başkanlığı Hükümetin demokratikleşme paketi ve kadın sorunlarını ele alan bir rapor hazırladı.

"Göstermelik Paketler ile Kadın Sorunları Çözülemez" başlıklı raporda, demokratikleşme paketinde, kıyafete yönelik düzenlemelerle kadınların özgürlük sorununun çözüleceğinin savunulduğu ancak kadınları mağdur eden toplumsal geri kalmışlıklara, şiddete, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve demokrasi açığına değinilmediği ifade edildi.

Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi alanlarda var olabilmelerinin en önemli aracının eğitim olduğu belirtilen raporda, "Oysa Türkiye'de 2012 itibarıyla okuma-yazma bilmeyen 2 milyon 788 bin 757 kişinin yüzde 83'ünü kadınlar oluşturmaktadır. AKP kız çocuklarını okuldan uzaklaştıran düzenlemeleri birbiri ardına devreye sokmaktadır. 4+4+4 sistemine geçilmesi kız öğrencilerin 5. ve 6. sınıflarda okulu terk etme eğilimini artırmıştır. Lise aşamasında açık eğitim yolunun açılması henüz ilk yılda yüz binin üzerinde kız öğrencinin okuldan kopmasına neden olmuştur" görüşü savunuldu.

-"Çalışan kadınların yüzde 57,8'inin sosyal güvenlik kaydı yok"

Raporda kadınların çalışma hayatında da erkeklerle eşit tutulmadığı, ücret farklılığı, kıdem eşitsizliği, yükselememe sorunları yaşadıkları, daha çok kayıt dışı istihdam edildikleri, sigortasız, güvencesiz işlerde çalıştırıldıkları ileri sürüldü. Türkiye'de istihdam altındaki kadınların yüzde 57,8'inin herhangi bir güvenlik kurumuna kayıtlı olmaksızın çalıştığı iddia edilen raporda, "AKP Hükümeti kadınların sigortasız, güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırılmalarını özendirici politikalar izlemektedir" ifadesine yer verildi.

-"Kadınlar yüzde 20 daha az ücret alıyor"

AK Parti iktidarında gündeme gelen evlenen kadınlara kıdem tazminatı, işten ayrılma hakkı, uzun doğum izni gibi uygulamaların kadın istihdamını teşvik edici nitelikte olmadığı savunulan raporda, kadın ve erkeklerin eşit işe eşit ücret almadığı, Dünya Bankası raporlarına göre, Türkiye'de kadınların ortalama olarak erkeklerden yüzde 20 oranında daha düşük ücretle çalıştığı iddasında bulunuldu.

Raporda, son yıllarda yöneticiler arasında da erkek egemenliğinin arttığı ileri sürülerek, 2013 verilerine göre kamuda çalışanların yüzde 34'ünün kadın olduğu ancak yöneticiler arasında ise bu oranın yüzde 13,6'ya gerilediği belirtildi.

Raporda, yüksekokul mezunu kadınların iş gücüne katılımına ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Yüksekokul mezunlarının işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,5 iken kadınlarda yüzde 15'tir. Bu oran İspanya, Portekiz ve Şili'de yüzde 10'un, Brezilya ve Güney Kore'de yüzde 5'in altındadır. Daha önemli bir olumsuz gelişme üniversite mezunu kadınların iş gücüne katılım oranındaki çarpıcı düşüştür.

Raporda, iktidarın kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda da başarısız olduğu savunularak, "AKP Hükümeti kadınların özgürlüğünü kılık kıyafete indirgerken kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve özellikle kadın cinayetleri hızla artarak ürkütücü boyutlara ulaşmıştır. Uygulanan politikalar kadınlara yönelik şiddeti artıran zihniyetin arka planını oluşturmaktadır" iddasına yer verildi.

-Eşitlik Bakanlığı ve kamu kurumlarında toplumsal cinsiyete dayalı bütçeleme

Kadın sorunlarına ilişkin raporda, CHP'nin hedef ve çözüm önerilerine de yer verildi.

CHP'nin temel hedefinin kadın-erkek eşitliğini sağlayacak kurumsal altyapıyı güçlendirmek olduğu vurgulanan raporda yer alan ve partinin iktidar olması durumunda planlanan uygulamaların bazıları ise şunlar:

"Eşitlik Bakanlığı kurulacak ve eşitlik eylem planı gerçekçi hedefler ve somut önerilerle yenilenecektir. Bütün kamu kurumlarında toplumsal cinsiyete dayalı bütçeleme yapılacaktır. Eşitliğe kaynak ayırma şeffaf hale getirilecektir. En fazla beş yıl içinde okuma yazma bilmeyen kadın kalmayacak. Şiddet mağduru kadınlar kesinlikle korunacak. Korunma kapsamına alınmak için gerekli işlemler hızlandırılacak, kurumsal koruma olanakları artırılacak. Kadınların çalışma hayatına katılmalarını engelleyen nedenleri kaldırmak amacıyla tam gün okul, uzun süreli ucuz gündüz bakım hizmetleri, ailedeki engelli ve yaşlıların bakımında toplumsal ve kurumsal destek olanakları geliştirilecek."

Kaynak: AA