Kürtler Erbil'de değil Ankara'da toplandı

Irak, Suriye ve İran’daki Kürt partileri Erbil yerine ilk kez Ankara’da düzenlenen “Kürtler Barış, Demokrasi ve Çözüm Modellerini Tartışıyor” konferansında bir araya geldi. Toplantıda çözüm süreci de değerlendirildi.

Kürtler Erbil'de değil Ankara'da toplandı
Erbil 'de toplanması öngörülen Kürt Ulusal Kongresi 'nin ertelenmesine ilişkin tartışmalar sürerken, Irak ve İran 'daki Kürt partileri Ankara 'da düzenlenen “Kürtler Barış, Demokrasi ve Çözüm Modellerini Tartışıyor” konferansında bir araya geldi.

Irak ve İran 'daki Kürt partilerinin temsilcileri Türkiye 'deki çözüm sürecine desteklerini ifade etti. BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken 'in İmralı 'ya gitmesi üzerine konferansta BDP 'yi Ağrı Milletvekili Halil Aksoy temsil etti. Aksoy, sunumunu Türkçe yaptı.

BARIŞIN PEŞİNDEN KOŞACAĞIZ

Açık Toplum Vakfı, Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ve Chrest Vakfı desteğiyle, Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) tarafından düzenlenen “Kürtler Barış, Demokrasi ve Çözüm Modellerini Tartışıyor” konulu konferans dün başladı. IMPR Başkanı Doç. Dr. Veysel Ayhan, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, toplumsal istikrarın sağlanmasının ülkelerin huzur ve barış içinde yaşamaları için önemini dile getirirken, barışın peşinde koşmaya devam edeceklerini söyledi. Ayhan, Kürtler 'in bölgedeki medeniyetin dallarından biri olduğunu belirti.

YURTTAŞLIK SORUNU VAR

Açılış konuşmalarının ardından yapılan ilk oturumda, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dışilişkiler Başkanı Hemin Hewrami, Kürt sorununun anlaşılmasının çözümü kolaylaştıracağını anlattı. Hewrami, Türkiye 'de yaşanan Kürt sorununun Ortadoğu 'da yaşanan Kürt sorunun bir parçası olduğunu belirterek, “Kürdistan 'ın bütün parçalarında yurttaşlık sorunu var” dedi.

İNKAR SÜRECİ BİTTİ

Hewrami, “Sayın Erdoğan, Kürtler 'in inkar edilmesi sürecini bitirmiştir. Demokratikleşme paketinin güçlendirilmesi, desteklenmesi gerekiyor. Öcalan 'ın durumu iyileştirilmeli, ateşkesin devam etmesi oldukça önemli. PKK liderlerinin provokatif demeçlerden kaçınmaları gerekiyor” diye konuştu. Sürecin “kazan kazan” mantığıyla ilerlemesi gerektiğini belirten Hewrami şunları söyledi:

“Silahlı mücadele Kürtler 'in sorunlarına sürdürü-lebilir bir çözüm bulamaz Daha sürdürülebilir çö-zümler bulmak için yol haritası çerçevesinde stratejik davranmamız gerekiyor. Zaman kazanmak için küçük oyunlar oynamayız. Birtakım siyasi kazanım-ların olduğunu görüyoruz, güven oluşturmaya ihtiyacımız var Kan dökmenin barış getirmeyeceğini biliyoruz. İnsanlar 10 yıl önce Kürtçe konuştukları için tutuklanıyorlardı, şu anda Ankara 'da Kürt sorununu konuşuyoruz.”

“Esed 'le işbirliği yapıyorlar”

Goran Hareketi 'nden Yousif Mohammed silahla barış sürecinin olamayacağını söyledi. Mohammed, “AK Parti barış ve kalkınma politikasına devam edecektir. Muhalefet de barış sürecini destekleyecektir. Türk halkı da barışa hazır gözükmekte. Politikacıların insanların bu beklentilerini karşılamaları gerekiyor Değişim hareketi Kürtler ve Türkler arasında iyi ilişkilerin kurulmasına neden olacaktır. Barış birlikte var olabilirlik için başarılı olsun. Bu silahı ve savaşı bırakalım” diye konuştu.

HAVAALANINI BİRLİKTE KORUYORLAR

Erbil 'de düzenlenecek Kürt Ulusal Kongresi 'yle ilgili hazırlıkların devam ettiğini belirten Hewrami, “Birliğe ihtiyacımız var. Kongre, Kürt ulusal söylemlerini birleştirecek bir adım olacak. Kürtler komşu ülkelere bir tehdit olmadığını gösterecek. Kongreyi ertelesek bile gerçekleştireceğiz. Bazı partiler kendi gündemlerini kongrenin gündemi yapmak istiyorlar” dedi.

KDP-İran temsilcisi Mohammad Saleh Qaderi ise, İran 'da demokratik seslerin idam ve cezalarla karşılandığını belirtti, “Ruhaniínin eşitlik ve kardeşlik sözlerine inanılmıştı ancak son dönemdeki idamlar ve siyasi aktivistlerin tutuklanması yaşananları ortaya koymuştur” dedi.

HAVAALANINI BİRLİKTE KORUYORLAR

Erbil 'de düzenlenecek Kürt Ulusal Kongresi 'yle ilgili hazırlıkların devam ettiğini belirten Hewrami, “Birliğe ihtiyacımız var. Kongre, Kürt ulusal söylemlerini birleştirecek bir adım olacak. Kürtler komşu ülkelere bir tehdit olmadığını gösterecek. Kongreyi ertelesek bile gerçekleştireceğiz. Bazı partiler kendi gündemlerini kongrenin gündemi yapmak istiyorlar” dedi. KDP ile PYD arasındaki anlaşmazlığa da değinen Hewrami, “PYD, Erbil Anlaşması 'na bağlı kalmadı. PYD ile Esed güçleri arasında bir işbirliği var. Kamışlı Havaalanı 'nda rejimin askerleri var. Havaalanını PYD ile rejim güçleri birlikte koruyor” ifadesini kullandı.

'Demokratikleşme paketi altın fırsat '

Kuzey Irak 'ta KDP 'den sonra ikinci büyük güç olan KYB 'nin temsilcisi Azad Jundiyani ise PKK temsilcilerinin konferansa katılamamasının, konferansın hedeflerine ulaşamaması anlamını taşıdığını belirterek, PKK temsilcilerinin de katılabileceği bir konferansın başka bir ülkede yapılmasını önerdi.

Jundiyani, “Demokrasi paketine altın bir fırsat olarak bakacağız. Demokrasi paketi Kürt sorununun barışçı çözümüne önemli bir katkı, çığır açıcı bir strateji olarak karşımıza çıkıyor. Kürt sorununun çözülmesi, barış, demokrasi için çok önemli bir katkı sunmuş olacak” diye konuştu.

ÇÖZÜM FEDERALİZM

Yekgirti İslami Partisi Yöneticisi Ebubekir Ali ise atılan barış adımlarına saygı duyduklarını belirterek “Barış inisiyatifi toplumsal düzeyde oluşturulmalı. Taktik değil stratejik yaklaşılması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Öcalan 'ın süreçte daha fazla rolünün olması gerektiğini, PKK 'nın siyasi ve sivil bir güç olması için yasal ortam hazırlanmasının ihtiyaç olduğunu belirten Ali, “Federalizm iyi bir çözüm olabilir, bu Türkiye 'nin toprak bütünlüğüne bir tehdit değil” görüşünü dile getirdi.

PYD son anda katıldı

Konferansa Suriye 'den katılacak olan PYD temsilcisi Sihanouk Dibo 'ya verilen iznin sınıra geç ulaşması sebebiyle Dibo, konferansın ilk gününe yetişemedi. Dibo 'nun yerine Serekaniye Halk Meclisi eski Başkanı Fehime Ali konuştu.

Ergil 'den milliyetçilik eleştirisi

Toplantının öğleden sonraki bölümünde moderatörlük yapan Prof. Dr. Doğu Ergil, milliyetçilik eleştirisinde bulundu. Kürt milliyetçiliğinin, Türk milliyetçiliğinin gayrimeşru çocuğu olduğunu ileri süren Ergil, devlet babanın iki çocuğu olduğunu birinin Türk diğerinin ise Kürt olduğunu söyledi. Ergil, devlet babanın Türkler 'i nüfusuna aldığını ama Kürtler 'i nüfusuna almadığını dile getirdi.