Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı 'Baca Temizliği' Uyarısı

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, vatandaşlara, karbonmonoksit gazından zehirlenme vakalarına karşı kış mevsimi başlamadan baca temizliği yaptırılması uyarısında bulundu.


Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşan kış mevsimi öncesi yaşanabilecek zehirlenme olaylarına karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.

Bursa'da lodosun yoğun olarak görüldüğünü vurgulayan Doğan, şöyle devam etti:

"Asli görevlerimizden biri de baca temizliği. Bunu en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Tüm personelimiz bu konuda eğitim aldı. Vatandaşlarımızdan gelen talep üzerine en geç 3 gün içinde temizliği yapıyoruz. Astronomik fiyatlar yok. Çok cüzi rakamlar var. Müstakil baca temizleme 25, daire başı temizlik 20 lira. Kişi hastaysa yaşlıysa anında hizmetini sunuyoruz. Bursa'nın yüzde 90'ı doğalgaz ile ısınıyor. En az yılda bir kez bacanızı temizletin. Kombili, sobalı odalarda uyumayın. Mecbursanız sobanın söndüğünden emin olun ve kapıyı aralık bırakın. Bir metreküp doğalgazın tüketilmesi için 10 metreküp hava lazım. Hava çok önemlidir. Eksik yanmadan dolayı karbonmonoksit gazı oluşur. Bu gaz kokusuz, renksiz ama çok sinsidir. Bunu başlangıçta hissetmek için karbonmonoksit gazı dedektörleri var."

Doğan, karbonmonoksit gazından zehirlenemelerini en az seviyeye indirmek olduğunu anlattı.

Geçen yıl Bursa'da baca temizliği için 630 kişinin başvurduğu bilgisini veren Doğan, "Bu çok düşündürücü. Vatandaşlarımız baca temizliği için bizi arasın, çağırsın" diye konuştu.

Kaynak: AA