Bakan Şahin Açıklaması
2014 yerel seçimlerinde kadınların nitelikli ve donanımlı adaylar olarak yerel siyaset sahnesinde aktif bir şekilde yer almalarına hizmet amacıyla İstanbul Ticaret Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırma Merkezi, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile Marmara Belediyeler Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği 'Yerel Yönetimler Temel Eğitim Programı'nın sertifika töreni üniversitenin Eminönü yerleşkesinde gerçekleştirildi.
28 Eylül 2013 tarihinde başlayıp 5 hafta süren 48 saatlik eğitim ve iki seminerle tamamlanan programın finalinde gerçekleştirilen törene Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Avukat Özlem Topal, Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, Üniversitenin Kadın ve Aile Uygulama-Araştırma Merkezi Müdürü ve KADEM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sare Aydın, SEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cihad Demirli ile kursiyerler katıldı.
Salondaki misafirlere hitap eden Yrd.Doç. Dr. Sare Aydın, Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne siyasette kadının yeri ve rolüne dair süreci anlatarak şunları söyledi: “Altı haftalık eğitim programına katılan kadınlarımız önemli bir şeyi daha başardı. Artık kadınların yerel siyasette de, genel siyasette de daha fazla yer alması için gerekli altyapıları birlikte gerçekleştiriyoruz’’
KADIN VE AİLE MERKEZİNİ KURDUK
Misafirlere hoşgeldiniz konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Nazım Ekren de, Ticaret Üniversitesi’nin kurduğu Kadın ve Aile Merkezi’nin faaliyet alanına dikkat çekerek şunları söyledi: “Sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda kadınlarımızın tercih ve önceliklerini, rol ve fonksiyonlarını ortaya çıkartacak hem akademik çalışmaları yapmayı planlıyoruz, hem de uygulama örneklerini paylaşmayı düşünüyoruz.”
TOPAL: “HAYALDİ GERÇEK OLDU”
İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi ve AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanı Avukat Özlem Topal da, mutlu günlerinde kadınların yanında oldu. Topal, yaptığı konuşmada, üniversite bünyesinde Kadın ve Aile Uygulama-Araştırma Merkezi kurmayı, KADEM’in kurulmasını hayal ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu eğitimlerle hayal ettiklerimizin gerçek olduğunu gördük. Siz kadınlarımızla beraber yerel yönetimlerle alakalı geleceğe yönelik daha profesyonel bir altyapı oluşturmayı hayal ettik. Bugün bunun yansımasını, semeresini hep birlikte görüyoruz. Bu imkânı bizlere veren herkese, bir neferi olduğum üniversitemize, Marmara Belediyeler Birliği’ne, KADEM’e çok teşekkür ediyorum.’’
VERİMLİ BİR EĞİTİM
Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya da yaptığı konuşmada, “2014 yerel seçimleri öncesinde Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis Üyeliği ve Muhtarlığa başvuracak olan Aday Adayları için gerçekleştirilen eğitim programı kapsamında, alanında en seçkin akademisyenler, aydınlar ve bilim insanlarının katılımıyla oldukça verimli bir program gerçekleştirdik” diye konuştu.
KARAR ALMA MEKANİZMASINDA KADINLARIMIZ YER ALMALI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, siyasette kadın temsil oranının yükseldiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Ancak, biz daha fazlasını istiyoruz. AK Parti Kadın Düşmanı diyorlar. Kadın Temsil oranı, AK Parti döneminde binde 5'ten yüzde 5'e yükseldi. Bugünkü programa İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin ve Marmara Belediyeler Birliği’nin destek vermesini son derece önemli buluyorum. Yeni bir belediyecilik anlayışı var. Siyaset, yerelde başlar, genele çıkar. Artık hamdolsun biz asgari müşterekte belirli bir çıtayı yakaladık. Artık insana dokunacaksınız, doğumdan ölüme o insanın yanında olacaksınız, güçlü bir şekilde başarmanız gerekiyor. Tamamen erkeklerin olduğu masada kadınlar adına karar verilen bir sistem sürdürülemez. Kabul edilemez ve bunun burada ilerleyebilmesi mümkün değil. Mutlaka karar alma mekanizmasında kadın bakış açısını, kadın duygusal zekasını o masaya oturtmamız gerekiyor.”
NE ZAMAN KADINLARI AKTİF SİYASETE SOKTUYSAK O ZAMAN BAŞARIYI YAKALADIK
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, İleri demokrasilerde verilen fırsatların o ülkeyi geleceğe taşıdığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizdeki demokratikleşme adına atılan ciddi adımlar, geçmişle ülkemizi kıyasladığımızda büyük bir başarı olduğunu görüyoruz. Türkiye’deki bu gelişim süreci gelecekte Türkiye’yi çok daha önemli yerlere getireceğinin sinyalidir. Türk siyasi hayatında kadınların aktif rol almasında çok daha farklı bir şekillenmenin özellikle siyasette başarılarını gördük. Ne zaman kadınları aktif olarak siyasete soktuysak o dönemde başarıyı yakaladık. Kadınların çalışkanlığının ve gelecek adına attıkları adımlar bizi başarıya götürdü.”
SERTİFİKA DAĞITILDI
Konuşmaların ardından “Şehirlere kadın eli değiyor” sloganıyla gerçekleştirilen eğitim programına katılan 90 kursiyere sertifikaları verildi.
Kursiyerler, Fatma Şahin ve Kadir Topbaş’ın elinden diplomalarını aldı. Programa daha sonra katılan Devlet eski Bakanlarından Güldal Akşit de bazı kursiyerlerle sohbet ederek sertifikalarını verdi.
Marmara Belediyeler Birliği, KADEM ve Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ve altı hafta süren eğitim programı kapsamında; “Yerel Yönetimler Tarihi”, “Kentleşme ve Kent Sosyolojisi”, “Yerel Siyaset”, “Türkiye’nin Yerel Yönetimler Tarihi”, “Kent Planlaması”, “Kent Ekonomisi ve Geliştirme Politikası”, “Kent Kültürü ve Estetiği”, “Belediyenin Yönetim Yapısı”, “Belediye Mevzuatı”, “Belediyelerde Çevre Yönetimi”, “Belediyelerde Mali Yönetim”, “Liderlik”, “AB ve Yerel Yönetimler”, “Kurumsal İletişim ve Halkla İlişkiler”, “Hitabet” ve “Sosyal Belediyecilik” konuları işlendi.