Tse Başkanından 2023 Hedefine ‘standart’ Şartı

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk, "Kuralları rakibiniz koyduğu sürece bu maçı kazanabilmek için aşırı efor göstermeniz gerekiyor.

Tse Başkanından 2023 Hedefine ‘standart’ Şartı
Oysa Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için iş dünyamızın adil rekabet ortamında mücadele etmesi gerekiyor" dedi.

5. İzmir İktisat Kongresi, son gününde de Türkiye ve Dünya ekonomisinin ele alındığı panellerle devam etti. Kongrenin üçüncü günü, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel’in başkanlığını yaptığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Türkiye İhracatçılar Meclis Başkanvekili Ali Nedim Türeli, Koç Üniversitesi'ndne Prof. Dr. Kamil Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Doç.Dr. Hakan Kahyaoğlu’nun panelist olarak katıldığı ‘Uluslararası Ticarette Küresel Eğilimler ve Türkiye’nin İhracat Hedefleri” konulu panelle devam etti.

“ADİL BİR MÜCADELE ŞART”
Standartların ticari rekabette kurallar koyabilme sanatı olduğunu ifade eden Şentürk, şöyle konuştu: “Kuralları rakibiniz koyduğu sürece bu maçı kazanabilmek için aşırı efor göstermeniz gerekiyor. Oysa Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için iş dünyamızın adil rekabet ortamında mücadele etmesi gerekiyor. Standart deyince alınması ve uyulması mecburi bir kural anlayışından, standart deyince rekabette üstünlüğü ele geçirmenin sanatı anlayışına geçmek zorundayız. Artık iş dünyamız kamu kurumları ve akademik dünyamız çok geç kalmış kavuşmak mecburiyetinde. O da Türkiye’nin hedeflerini tutturabilmesi için, standardizasyonda ve uygunluk değerlendirme alanında Türkiye’nin politikalarının belirlenmesi çalışmalarıdır. İnşallah bakanlıklarımızın öncülüğünde en kısa sürede başlar.”

“AB’DEKİ ‘CE’ İŞARETİ İŞ DÜNYASINI ZORLUYOR”
Şentürk, Avrupa Birliği tarafından sağlık, güvenlik ve tüketicinin ve çevrenin korunması gerekliliklerine uygunluğunu gösteren ve Conformité Européenne kelimelerinin baş harflerinden oluşan ‘CE’ işaretinin iş dünyası önünde büyük bir engel teşkil ettiğini aktardı. Şentürk; konuşmasında, "AB pazarına girebilmek için C işareti alma zorunluluğu bazı ürünlerde var tüm ürünlerde bu yok. Sadece C işaretinin iş dünyasının bir yılda ödediği bedelin 5 milyar Euro’yu aştığını göz önüne alırsak, aslında adına uygunluk değerlendirme hizmeti dediğimiz bu pazarın dünya ticaretinde ne kadar büyük bir engel görevi gördüğünü açıkça görebiliyoruz" dedi.

Sağlık açısından, çevre açısından, vergilendirme ve standardizasyonun önemli ve gerekli bir masum misyonu olduğunu anlatan Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak ne yazık ki ülkeler bu masum misyonun arkasına sığınarak ticarette kendi üreticilerini koruma yönünde ciddi politika izlerken yine kendi güçlerini kullanarak dayattıkları standartlar ve uygunluk değerlendirme prosedürleriyle de hedef ülkelerin pazarlarını kendi ülkelerine daha rahat açılması için mücadele etmektedirler.”

“STANDARDİZASYON VE UYGUNLUK DEĞERLENDİRME ŞART”
Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık hedefine ulaşabilmesi için standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanında gerekli altı yapıyı sağlaması gerektiğini açıklayan Şentürk, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanında gerekli alt yapıyı kuramadığımız takdirde gerekli güce ulaşamadığımız takdirde biz iş dünyamızı elinde çantası ile haksız rekabet ortamında ihracat yapmaya ve Türkiye’nin 500 milyar dolar hedefini gerçekleştirmeye yönlendireceğiz. Bu çok doğru bir politika değil. İş dünyamız istediği kadar ucuz üretsin her pazara giremez. İstediği kadar kaliteli üretsin her pazara giremez. Ta ki standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında etkin güç olana kadar. Şimdi Türkiye olarak 500 milyar dolar hedefini sadece üründe hizmetle beraber 650 milyar dolar hedefini koymuş bir ülke olarak ihracatçımızın yeni pazarlara girmesi için uğraşan bir ülke olarak Afrika pazarlarında elinde çantalarla gönderen bir ülke olarak bu ülkelerdeki standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alt yapısı konusunda hangi politikaları geliştirdik.”
TSE Başkanı Şentürk ayrıca, dünya ticaretinin ithalat ve ihracattaki rakamlarının 44 trilyonluk işlem hacmine ulaştığını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA