'Tıpta Etik ve Hukuk' Masaya Yatırılacak

Hasta ve hekim hakları, bu konudaki standartlar, yurt dışındaki uygulamalar, Türkiye'deki durum gibi tıpta etik ve hukuk kapsamında birçok konu, bilim insanları, akademisyenler ve üst düzey devlet temsilcilerinin de katılacağı panelde, masaya yatırılacak.


Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Şefi ve Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği Başkanı Doç. Dr. Nuri Danışman, tıpta etik ve hukuk konusunun çok önemli olduğunu, bu alanda kimin hahgi haklara sahip olduğunun doğru bilinmesi gerektiğini belirtti.

Dernek olarak, tıpta etik ve yasal hak ve sorumlulukların hem hasta ve hasta yakınlarına hem de hekimlere doğru aktarılabilmesini çok önemsediklerini vurgulayan Danışman, alana ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve çeşitli çalışmalar düzenlediklerini söyledi.

Danışman, dernek olarak çalışma yaptıkları gruplardan birinin tıpta etik ve hukuk konusunu işlediğini ifade ederek, 30 Kasım 2013'te Ankara'da "Anayasa'da Avrupa Biotıp Sözleşmesi Çerçevesinde Tıbbi Müdahaleden Kaynaklanan Uyuşmazlıklar, Yargı Süreci, Sorunlar ve Çözüm Önerileri" isimli panel düzenleneceğini anlattı.

-"Yaklaşık 200 uzman katılımcı olacak"

"Tıpta etik" konusunun hasta ve hasta yakınları ile hekimler açısından ele alınacağı tek günlük panele, devletten de üst düzey katılım olacağını belirten Danışman, "Bu konu, sosyo medyatik bir konu. Tıbbi hatalardaki hukuki açıdan uyuşmazlıkların ne olduğu tartışılacak, çözüm önerileri konuşulacak" dedi.

Danışman, bu konunun sağlıkta hizmet kalitesini artıracağını vurguyarak, şunları kaydetti:

"Bu konuda yeni önerilerimizi sunacağız. İngiltere'den gelen katılımcılar, bu konunun ülkelerinde nasıl uygulandığını anlatacak. Haklardan gelen sorumlulukların neler olduğu anlatılacak. Yaklaşık 200 uzman katılımcı olacak.

Panelde, 'Kadın Hastalıkları ve Doğum Hekimlerinin Yargılama Süreci ile ilgili Endişeleri', 'İngiltere'de Sağlık Hukuku Bağlamında Hekimlerin Özlük Hakları ve Çalışmalarına Etkisi', 'Özel ve Kamuda Çalışan Hekimlerin Medikal Malpraktis İddialarında Farklı Yasa ve Usullerle Yargılanması', 'Kamu Sektörü Kaynaklı Uyuşmazlıkların Yargı Süreci' gibi konular tartışılacak.

İngiltere'de kötü tıbbi uygulamadan kaynaklanan uyuşmazlıkların yargı öncesi, yargı süreci ve yargı sonrası anlatılacak.

Kaynak: AA