Portekizliler Yine Sokaklara Döküldü

Portekiz'de 3,9 milyar avroluk tasarruf tedbirlerini içeren 2014 yılı bütçesi halk tarafından protesto edildi.


Tasarruf tedbirleri içeren bütçe görüşmeleri Portekiz Meclisi'nde bugün başladı.

Parlamentoda görüşmeler sürerken, ülkenin en büyük işçi sendikası CGTP'nin çağrısıyla binlerce Portekizli sokaklara dökülerek gösteri yaptı. Meclis binası önünde toplanan kalabalık, ekonomik kesintiler planlayan hükümeti protesto etti. Portekizler, özellikle 2011 yılında düşürülen maaşlarda yapılacak yeni kesintilere karşı çıktı.

Portekiz basınında çıkan haberlere göre aylık 1000 avro geliri olan bir kamu çalışanı, 2014'ten itibaren 984 avro, 1500 avro geliri olan ise 1289 avro kazanacak.

Gösterilerine ve grevlerine devam edeceklerini açıklayan CGTP Genel Sekreteri Armenio Castro, "2 yıl önce Başbakan Pedro Passos Coelho, göreve geldiğinde vergileri artırıp, maaşları kesip, ikramiyeleri kaldırmıştı ve yapılan bu kesintilerin bir daha tekrarlanmayacağı, Portekizlilerin başka fedakarlık yapmayacağı sözünü vermişti. Sözünü tutmadı'' dedi.

Merkez sağ koalisyon hükümetinin 2014 yılı bütçesini meclisten geçirmek için yeterli çoğunluğu bulunurken, bütçe oylamalarının 26 Kasım'da sonuçlanması öngörülüyor. CGTP ise 26 Kasım'da yeni bir gösteri yapacağı çağrısı yaptı.

Portekiz hükümeti, 2011'de AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşan Troyka ile 78 milyar avroluk finans yardımı anlaşması imzalamıştı.

Kaynak: AA