'Siyah Elmas' İçin Orman Eylem Planı Hazır

Dünyada "siyah elmas" olarak nitelendirilen, değerli ve pahalı bir mantar türü olan trüf üretiminin artırılması amacıyla doğal ve yapay trüf ormanları oluşturulmasına yönelik "trüf ormanı eylem planı" hazırlandı.


Plana göre 5 yıl içinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğiyle 15 ilde yaklaşık 40 hektarlık boş alanda yapay trüf ormanları hazırlanacak. 200 hektarlık doğal trüf ormanları da korumaya alınarak güçlendirilecek.

Dünyada önemli ticari potansiyeli bulunan trüf mantarı, aroması ve kokusunun cezbedici olması nedeniyle gurme ve üst düzey aşçılar tarafından beğeniliyor. Avrupa mutfağında önemli yere sahip mantar türü, özellikle üst gelir grubu tarafından tercih ediliyor.

Tadı, kokusu ve aroması ile birçok gurmenin ilgisini çeken trüf mantarının kilogram fiyatı türüne ve kalitesine göre 100 ile 3 bin avro arasında değişiyor.

- Türkiye'de doğal ve yapay trüf ormanları oluşturulacak

MSKÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MÖ 1600'lü yıllarda "dünyanın gizemli ürünleri" şeklinde adlandırılan trüf mantarlarının her dönemde insanların ilgi odağı olduğunu söyledi.

Türkoğlu, 19.yüzyılda tarihte hiç olmadığı kadar tüketilen trüf için özellikle Fransa'da altın çağ olarak nitelendirildiğini, soylular tarafından sofralarda aranan bir gıda haline geldiğini dile getirdi.

Türkoğlu, 2004 yılında başladıkları çalışmalar sonucunda elde edilen veriler ışığında hazırladıkları trüf mantarı ile ilgili çalışmaların tamamlandığını bildirerek, eylem planıyla Türkiye'de doğal ve yapay trüf ormanları oluşturulacağını kaydetti.

Hazırlanan çalışma ile trüf mantarı konusunda vatandaşların bilinçlendirileceğini anlatan Türkoğlu, trüf mantarının dünyada İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetiştiğine dikkati çekti.

- 5 yıllık eylem planı 15 ilde uygulanacak

Çalışmanın kırsal alanda yeni istihdam alanları oluşturarak orman köylüsünün gelir seviyesini yükselteceğini vurgulayan Türkoğlu, "Türkiye'nin ekonomisine de katkı sağlayacak eylem planı ile mevcut ormanlar korunarak özel ağaçlandırmanın artmasına katkı sağlanacak" dedi.

Eylem planı hazırlanmadan önce yabancı bilim adamları ile bir yıl saha çalışması yaptıklarını belirten Türkoğlu, şöyle devam etti:

"Orman Genel Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında bir yıllık sürede Amerika ve İsveç'ten davet ettiğimiz bilim adamları ile arazi çalışması yaptık. Ülkemizin trüf potansiyelini yerinde tespit ettik. Çalışma sonucunda Denizli'de trüf mantarı tanıtım toplantısı yaptık. Daha sonra elde ettiğimiz veriler doğrultusunda ülkemizin trüf ormanı eylem planını hazırladık."

Hazırlanan eylem planının 5 yıllık bir süreyi kapsadığına işaret eden Türkoğlu, Türkiye'deki ekonomik değeri harekete geçirerek insanların faydalanmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Türkoğlu, "Adana, Amasya, Antalya, Artvin, Bolu, Bursa, Denizli, Giresun, Isparta, İstanbul, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kütahya, Muğla ve Zonguldak'ta 5 yıl içinde yaklaşık 40 hektarlık boş alanda yapay trüf ormanı olarak hazırlanacak. 200 hektarlık doğal trüf ormanları da koruma altına alınarak güçlendirilecek. Söz konusu illerde yaklaşık 3 bin 500 kişiye 5 yıl içinde trüf ile ilgili eğitim verilecek" diye konuştu.

Çalışmanın 2 milyon 416 bin lira olan proje maliyetinin Orman Genel Müdürlüğü döner sermaye bütçesinden karşılanacağını anlatan Türkoğlu, Türkiye'nin Trüf Ormanı Eylem Planı'nın kitap haline getirildiğini, önümüzdeki günlerde dağıtımının yapılacağını ifade etti.

Kaynak: AA