Esogü’de Uluslararası 3. Tatarların Tarihi Mirası Konferansı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve Romanya’nın Babeş Bolyai Üniversitesi Türkoloji ve Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü ile birlikte düzenlediği ‘Uluslararası 3. Tatarların Tarihi Mirası Konferansı’ başladı.

Esogü’de Uluslararası 3. Tatarların Tarihi Mirası Konferansı

ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki konferansta konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkenti oluşunda kentin Türk Dünyası’nın küçük bir numunesi oluşunun da rol oynadığını ifade ederken, konferansın konseptinin Türk Dünyası Kültür Başkenti anlayışı ile örtüştüğünü kaydetti.

Tatarlar’ın eğitim, kültür ve sanata özel bir önem verdiklerine değinen Tuna, konferansın bu kapsamlı mirası ortaya koymak için önemli bir mecra olacağını söyledi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ise, Eskişehir’in Türk Dünyası’nın her yanından gelen göçlerle zenginleştiğine dikkat çekti.

Babeş Bolyai Üniversitesi Türkoloji ve Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Tasin Gemil de, Tatarlar’ın tarihinin uzun ve zengin olduğunu ama bu tarihin az ve yanlış bilindiğini ifade ederek, konunun gerçek boyutlarıyla tartışılmasının zamanının geldiğine inandıkları için bu konferansları düzenlediklerini söyledi.

Prof. Dr. Gemil, bugüne kadar düzenlenen iki konferansı Tatar tarihini oluşturma amacına yönelik olarak birer cilt haline getirdiklerini, Eskişehir’deki konferansta da bu tarihin üçüncü cildinin hazırlanmakta olduğunu belirtti.

ESOGÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cezmi Karasu, Tatar Dünyası’nın Türk Dünyası’nın çok önemli bir bölümünü oluşturduğunu belirterek, Altınordu Devleti yıkıldıktan sonra kurulan hanlıkların halklarının genel bir ifadeyle Tatar olarak adlandırıldığını hatırlattı. Tatarların medeni, kültürel ve sanatsal zenginliklerini ortaya çıkarmanın bilim insanlarının görevi olduğunu ifade eden Karasu, konferansı organize ederken sadece Tatar Dünyası’ndan değil, Tatar Dünyası dışından bilim insanlarının da ilgisini çekmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından ‘Tatar Dünyası’ konulu panele geçildi. 3 gün sürecek olan konferansın ilk günü öğleden sonra farklı salonlarda gerçekleşen oturumlarla devam etti.
Kaynak: İHA