Uluslararası Gerede Kültürü ve Sanatı Sempozyumu
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, "Kültür bilgimiz, birikimimiz, tarihsel geçmişimiz geleceğimize ışık tutmada çok önemli bir yere sahip" dedi.
AİBÜ Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Gerede Belediyesi tarafından düzenlenen ve 70 bilim adamının 53 tebliğ sunacağı "Uluslararası Gerede Kültürü ve Sanatı Sempozyumu" Gerede Öğretmen Evinde yapılan açılış konuşmaları ile başladı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Coşkun, AİBÜ'nin son dönemde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve kültürel etkinliklerin sayısının iki kat arttığına işaret etti.
Coşkun, Bolu ve ilçelerinin BAMER'in araştırma alanlarından biri olduğunu anlatarak, "Yapılacak çalışmalarla bu zenginliği inşallah merkezimizde kitaplar halinde toplamayı ve bunları gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz. Bu bizler için önemli. Kültür bilgimiz, birikimimiz, tarihsel geçmişimiz geleceğimize ışık tutmada çok önemli bir yere sahip. Tüm bunlarla yakından ilgilenmeli ve bunları geleceğe taşımalıyız" diye konuştu.
Bu konuda üniversitelere önemli görevler düştüğünün de altını çizen Coşkun, yapılan araştırmaların ve çalışmaların sonuçlanması ile Bolu'nun tarih ve kültür zenginliklerinin ortaya çıkacağını söyledi.
BAMER Müdürü ve sempozyum düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Mehmet Kutalmış ise Gerede'nin Türkiye'nin en parlak ilçelerinden biri olduğunu ifade ederek, "Sürdürülebilir kalkınma ve sağlıklı gelişme günümüzde sadece bilimle gerçekleştirilebilir. Zaten yüksek seviyede petrol gelirine sahip ülkelerle gelişmiş ülkeleri kıyasladığımız zaman açık bir şekilde gördüğümüz şudur ki gelişmiş ülkelerin hepsinin temelini bilim oluşturur. İşte biz de AİBÜ BAMER olarak Gerede Belediyesi'yle birlikte böyle bir akademik çalışmayı başlattık. Bu sempozyumla Gerede'nin yer altı ve yerüstü zenginlikleri, tarihi, kültürü, sanatı çok yönlü araştırılacak ve çalışmalar gelecek nesillerin hizmetine sunulacak" şeklinde konuştu.
Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın ise, "Kültürel mirasın ortaya çıkarılmasında ve gelecek nesillere aktarılmasında sempozyumlar büyük önem taşıyor. Biz de burada sunulan tebliğleri kitap haline getirerek gelecek nesillere güzel bir miras olarak bırakmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Gerede'nin tarihini, kültürünü öğrenmek, ortaya çıkarmak ve yazılı hale getirmek amacıyla bu sempozyumu organize ettiklerini belirten Baygın, ilçenin geçmişini bu sayede kayıt altına almayı hedeflediklerini ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, 'Osmanlı Sanatında Başkent-Taşra İlişkileri' konusunda konferans verdi.
Sempozyumun açılışına AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahar, Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, BAMER Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kutalmış ile öğretim öğretim üyeleri katıldı.