Bilecik'te, 17 Görme Engelliye 'Gören Göz' Cihazı Eğitimi
Bilecik'te, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve görme engelli vatandaşlara hareket serbestliği sağlayan "Gören Göz" adlı cihazların dağıtımı öncesi bundan yararlanacak 17 kişiye eğitim verildi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvuran 17 görme engelli vatandaşa dağıtılacak cihazların kullanımına ilişkin eğitim, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde görevli eğitimci Sinan Saltık tarafından gerçekleştirildi.
Eğitimde zaman zaman öğrenme zorluğu yaşayan vatandaşlara, kendisinin de görme engelli olduğunu dile getiren eğitimci Sinan Saltık, cihazın kullanımını ve özelliklerini anlattı.
Eğitime katılan görme engellilerden Yücel Uğur ise Gören Göz Projesinin, kendileri için çok önemli bir sorunu aşmalarında yardımcı olacağını söyledi.
Bu uygulamada devletin engellilere bakış açısının lafta değil özde olduğunu gördüğünü bildiren Uğur, şöyle konuştu:
"Yani, projeyi herkes yapar da projeyi uygulama kısmını herkes yapmaz. Gördüm ki Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olsun, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olsun, proje konusunda lafta kalmıyorlar, uyguluyorlar. Engelliler için bütün hizmetleri sonuna kadar veriyorlar. İmkanları, olanakları bütün engellilerin hizmetine verdiklerini gördüm. Gören Gözün çalışması için yolların, altyapının çalışması gerekiyor. Kaldırımlar olmadığı sürece Gören Göz olsa ne olacak, görmeyen göz olsa ne olacak? Bilecik'te bu sorun Bilecik Belediyesince çözülüyor ve altyapı, kaldırım çalışmaları tam gaz ilerliyor. Bu yüzden engelliler için hizmet eden herkese teşekkür ediyorum."
- "Gören Göz" cihazı
Dünyada ilk kez Türk mühendisleri tarafından görme engellilerin kent içinde ulaşabilirliklerini artırmak amacıyla tasarlanan Gören Göz cihazları, cep telefonu özelliklerinin yanı sıra internet ve bluetooth teknolojisi, sesli komut ve navigasyon özellikleriyle kullanıcılarını ulaşmak istedikleri yere götürebilecek tüm özellikleri taşıyor.
Cihazla görme engelliler aynı zamanda bulundukları konumu yakınlarına veya istedikleri kişilere mesaj olarak bildirebilyor ve bluetooth teknolojisini kullanarak görme engelliler birbirleriyle rahatça iletişim kurabiliyor. Ayrıca kullanıcı, sıklıkla gittiği yerleri cihaza kaydederek tek tuşla rotasını seçebiliyor.
Cihaz, saat ve tarih bilgisini görme engelliye okuyabiliyor ve pil durumunu sesli olarak bildirerek gerekli tedbirin önceden alınmasını da sağlıyor.
Cihazlar, gidilmek istenen noktayı sesli uyarılarla en kısa ve uygun şekilde tarif ediyor.