Sağlıkta Şiddettin Önlenmesi İçin 'Hutbe' Talep Ediliyor

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının önlenebilmesi için inanç ve dini kurum temsilcilerinin, halkı "sağlıkta şiddet" konusunda bilinçlendirmesi gerektiğini talep eden çok sayıda sendika ve meslek örgütü temsilcisi, "Diyanet İşleri Başkanlığınca Cuma hutbelerinde sağlık personeline şiddetin önlenmesine yönelik hutbe verilmesi" talebinde bulundu.

Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hergeçen gün sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının arttığını, bu durumun sağlık hizmeti sunanlarda tedirginlik yarattığını söyledi.

Sağlıkçıların, özveri ile çalıştıklarını, hızlı ve kaliteli sağlık hizmeti vermek için uğraştıklarını belirten Gökbayrak, "Çoğu zaman yaşam kurtarmak için kendi hayatlarını tehlikeye atan sağlık çalışanlarına yapılan şiddet, artık tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Kimi, büyük özveriyle çalışan bu insanlara ağır hakaretlerde bulunmakta, kimi ise fiziksel şiddet uygulamaktadır" dedi.

Türkiye'de şiddettin, genellikle sözel olduğuna, fiziksel şiddet ile daha az karşılaşıldığına işaret eden Gökbayrak, şiddet olaylarının çoğu zaman sağlık hizmetinin sunumu sırasında gerçekleştiğini vurguladı.

Sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının önlenebilmesi için sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunan Gökbayrak, "Bu sistemde, doktor, hemşire, ebe, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni, paramedik, radyoloji teknisyeni, laborant gibi unvanları ne olursa olsun, her türlü görüş ve ayrılıklar bir kenara bırakılarak şiddettin son bulması için güç birliği yapmalıyız. Sağlık çalışanları adına tek yürek olunmalıdır" dedi.

Şiddet olaylarının önlenebilmesi için sorunların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Gökbayrak, geçtiğimiz günlerde şiddet olaylarının önüne geçilmesi amacıyla alınabilecek tedbirleri tartışmak için 23 sendika, oda ve dernek temsilcisinin biraya geldiğini anlattı.

-"Okul müfredatlarına sağlıkta şiddetin engellenmesi ile ilgili konu eklenmeli"

"Sağlıkta Şiddete Karşı Tek Yürek" başlıklı toplantı sonrasında sonuç bildirgesi hazırlandığını dile getiren Gökbayrak, bildirgede dizi ve sinemalarda, sağlık personeline yönelik şiddetle ilgili tema ve canlandırmaların kullanılmamasını istediklerini söyledi.

Bunun dışında, okul müfredatlarına sağlıkta şiddetin engellenmesi ile ilgili konuların eklenmesini talep ettiklerini ifade eden Gökbayrak, diğer taleplerden bazılarını şöyle sıraladı:

"Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların almış oldukları cezalar ulusal basında ele alınmalı. Diyanet İşleri Başkanlığınca Cuma hutbelerinde sağlık personeline şiddetin önlenmesine yönelik hutbe verilmeli. İnanç ve dini kurum temsilcileri halkı 'sağlıkta şiddet' konusunda bilinçlendirmeli.Yazılı ve görsel medyada sağlıkta şiddetin engellenmesi ile ilgili kısa film ve spotlar yayınlanmalı. Mobbingin önlenmesi için özellikle idarecilere yönelik eğitim ve gerekli yönetmeliklerin çıkarılmalı.

Kurumların çalışma şartları iyileştirilmeli. Çalışan hakları, çalışan sağlığı ve çalışan güvenliği birimleri kurulmalı. Esnek ve angarya iş yükünün azaltılarak güvenceli çalıştırılma esas alınmalı. Şiddeti engelleyecek politikaların oluşturulması için Sağlık Bakanlığı göreve çağırılmalı. Kurumlar hastalara yeterli zaman ayıracak şekilde politikalar düzenlenmeli.

Öte yandan, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinin sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik çerçevesi genişletilmeli. Şiddet uygulayan kişinin tutuklu yargılanması ile ilgili kanuni düzenlemeler yapılmalı. Sağlık kurum ve kuruluşlarında şiddete uğrayan tüm sağlık çalışanlarının hakkının savunulması için hukuki girişimleri kurum başlatmalı ve takibini yapmalı. Kişinin talebi doğrultusunda şiddete uğrayan sağlık çalışanlarına ücretli izin, gerektiği takdirde yer değişikliği gibi bir takım haklar sağlanmalı. Sağlıkta şiddet gösterenlere caydırıcı tedbirler alınmalı."

Kaynak: AA