Başkan Tahmazoğlu'ndan Tamirci Esnafına Müjde

Türkiye'de ilk defa bir Belediye tarafından yaptırılan Küçük Sanayi Sitesi'nin beklenen müjdesi Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu tarafından verildi.

Başkan Tahmazoğlu, çeşitli polemiklere neden olan ödeme şekli konusunda net açıklama yaparak, "Esnaf dükkanların tespit değerinin yüzde 20'sini nakit, kalan yüzde 80'lik kısmını ise 10 yıl vade ile yapacaktır" diye müjde verdi.
Şahinbey Belediyesi tarafından yapılan Şahinbey Sanayi sitesinde esnafın uzun vadede işyeri sahibi olması için mücadele veren ve belediyelerin arsa, konut ve işyeri satışına dair yönetmeliğinin değiştirilmesini sağlayan Başkan Tahmazoğlu, esnaf için yaptığı mücadeleyi sonuçlandırdı. TBMM'de özel yasa çıkarılmasını sağlayarak yönetmeliği değiştirip Türkiye'deki birçok belediyenin de önünü açan Başkan Tahmazoğlu, dükkanların yüzde 20’sinin peşin kalanının da 10 yılda ara ödeme olmadan faiz ve fark alınmadan ödemesinin yapılacağı müjdesini verdi.

Başbakanlıktan yönetmeliğin değişimi kararının çıktığını ve 2 Ekim’de Resmi Gazetede yayınlandığını belirten Başkan Tahmazoğlu, "Şehir merkezinde eski garajlar denilen bölgede yaklaşık 850 tamirci esnafı vardı. Bu esnafın şehir dışına çıkarılması, daha uygun ve modern şartlarda işyerlerine kavuşması noktasında 3 yıl süren bir çalışma yaptık. Sanayi Sitesi için arsa temini, plan ve tadilatı, proje yapılması, işyerlerinin inşaat ihalesi ve tamamlanmasına yoğun bir şekilde çalıştık. 320 bin metrekare alan üzerine başlangıç da 945 adet olmak üzere şimdi ise 1001 adet işyerini Şahinbey Sanayi Sitesinde tamamlamaya çalışıyoruz. 93 metrekareden 285 metrekareye kadar 7 ayrı tipte işyerlerimiz var. Bu işlemler tamamlanırken esnafa nasıl verileceği konusunda spekülasyonlar yapıldı. Tamirci esnafı bize ön kayıt yaptırarak konut ve işyeri satış yönetmeliğine göre yarısı peşin kalanı 2 yıl vadeli satış kanununu, Maliye Bakanlığı, Sanayi bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşerek sürenin uzatılmasını ve yönetmeliğin değiştirilmesi gerektiğini anlattım. Yönetmelik değişti ve yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Bu süre yaklaşık 2 yıl süren azimli bir çalışma sonucunda gerçekleşti. 2 Ekim’de resmi gazetede yayınlandı. Bu müjdeyi esnafımıza veriyorum. Kesin müracaatlarını esnafımızdan talepleri doğrultusunda alacağız. Herhangi bir banka kredisi ve ara ödeme olmadan Şahinbey Belediyesi olarak biz finanse ederek esnafımızı büyük bir dertten kurtardık. Fiyatları konusunda esnafımıza iki yıl önce söz verdiğimiz gibi 750 TL metrekare fiyatını aşmamak suretiyle sözümüzü tutacağız" diye konuştu.

Kaynak: İHA