Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kutras'dan Açıklama

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Konstantinos Kutras, İstanbul Ortodoks Patrikhanesi ve Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili konuların Türkiye ve Yunanistan arasındaki ikili meseleler olmadığını söyledi.

Kutras, gazetecilerin soruları üzerine, Türk yetkililerin bu konudaki açıklamalarını "Türkiye'nin uluslararası insan hakları prototiplerine ve din özgürlüğüne uyumunu devletlerarası müzakere unsuru olarak gösterme teşebbüsü" olarak değerlendirdi.

Kutras, şunları kaydetti:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'yi mal varlığı ve miras haklarını ihlal etmekten mahkum ettiği anda Türk yetkililer uluslararası ve Türk kamuoyunun dikkatini başka yöne çekme çabasıyla Türkiye'nin uluslararası insan hakları prototiplerine ve din özgürlüğüne uyumunu devletlerarası müzakere unsuru olarak gösterme teşebbüsünde bulunuyor. Ancak Ekümenik Patrikhane'nin korunması ve Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden faaliyete geçirilmesi, Türk-Yunan müzakeresinde ikili meseleler oluşturmuyor. Çağdaş ve adil yönetilen, özellikle AB'ye üye olmayı arzu eden bir devletten beklenildiği üzere, Türkiye'nin kendi vatandaşlarının hakları ve din özgürlüğüne saygıyla ilgili meselelerdir."

Kaynak: AA