Genç Açıklaması

Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı ve Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Samsun'un iki mavisi olan limanı ve havaalanını verimli hale getireceğiz" dedi.


Halk gezilerini sürdüren Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı ve Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Unkapanı Caddesi’nde esnaf ve vatandaşlarla görüştü. Gezilerinde yoğun ilgi gören Genç, liman ve havaalanını daha verimli kullanılır hale getirerek Samsun'u uluslararası bir şehir yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Sanayicileri bu şehrin kalbi olarak gördüklerini ifade eden Genç, "Sanayicinin olmadığı, mağdur edildiği, destek verilmediği bir şehrin ilerlemesi mümkün değildir. Globalleşen dünyada artık içe dönük hizmet vermemiz mümkün değil. Gerek şehir olarak gerekse şehirdeki hizmet sektörleri olarak yönümüzü dünyaya çevirmeli ve uluslararası pazarlara ve yatırımlara yönelik çalışmalar yapmalıyız" diye konuştu.

“SAMSUN'U DÜNYAYLA BÜTÜNLEŞTİRMELİYİZ”
Değişen dünyada güçlü bir şehir olmak için değişimin iyi analiz etmesi gerektiğine işaret eden Genç, "Ne kadar iyi, ne kadar büyük liman yapılırsa yapılsın, biz şehrimizi, limanımızı iyi tanıtmazsak, yerel yöneticiler olarak dünyayla bağlantıları kuramazsak, Samsun’un ürünlerini dış dünyaya açacak girişimlerde bulunmazsak hiçbir önemi yoktur. Çünkü şehri geleceğe taşıyacak olan yerel yöneticilerdir. Ticaret şehri olmak, ihracatınızı artırmak, limanlarınızı, hava kargo ulaşımınızı aktifleştirmek, lojistik merkez, en önemlisi ise bir çekim merkezi olmazı olmak istiyorsanız, en başta halletmeniz gereken iş ulaşımdır. Samsun dünyayla bütünleştiğinde bu halkımızın da, ticaretçimizin de, esnafımızın da, yatırımcımızın da kazanması demek" şeklide konuştu.

İŞTE SAMSUN'U İLERLETECEK PROJELER
Samsun'un Anadolu ve Rusya'ya İstanbul'a daha yakın konumda olduğuna dikkat çeken Genç, "Lojistik sektörünün dünya ticaret hacmi 6 trilyon lira. 2015 yılındaki hedef 12-15 trilyon lira. Türkiye’nin ise lojistik sektöründeki hacmi 70 milyar lira. 2015 yılında 120 ile 150 milyar lira arasında olması bekleniyor. Samsun’un lojistikteki payı maalesef bugün sıfır. Bugün uluslararası ekonomik değişimler Türkiye'ye ve Samsun'a yeni fırsatlar sunuyor. Samsun için kara, hava, deniz ve demiryolu altyapısının olması ve demiryolu feribot bağlantılarının bulunması büyük bir avantajdır. Buna göre Tekkeköy'e mutlaka aktarma limanı (hub-port) kurulmalı ve lojistik merkez burada olmalıdır. Mevcut Organize Sanayi Bölgesi, havaalanı ile Tekkeköy arasında genişletilmelidir. Yine Tekkeköy ile havaalanı arası Serbest Ticaret Bölgesi olmalıdır. Bunları yaptığımızda Samsun, Avrupa, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin’e kadar uzanabilecek bir coğrafyaya hitap edecek önemli bir ticaret şehri olacaktır" ifadelerini kullandı.

HEDEFLENEN ULAŞIM PROJELERİ
Karadeniz illerinin Samsun'un ilçeleri olarak düşünülmesi gerektiğini belirten Genç, "Eğer 5-6 milyar liralık ihracatı hedefliyorsak, şehrimizi yeniden Anadolu'nun ticaret merkezi yapmak istiyorsak, Samsun'a hızlı yük ve yolcu treni şart. Bu hızlı ulaşım imkanından Havza, Kavak gibi Samsun’un ilçeleri de mutlaka yararlanmalıdır. İçel üzerinden açılacak bir karayolu bağlantısı ile Samsun, Akdeniz’den Karadeniz’e bir köprü işlevi görecektir. Ayrıca Samsun, artan GAP (Güney Doğu Anadolu Projesi) üretimi için bir Avrupa ve Rusya’ya çıkış kapısıdır. Bu nedenle Samsun'un iki mavisi olan deniz ve hava ulaşımından maksimum verim alınmalıdır. Samsun-Çarşamba demiryolu mutlaka güçlendirilmelidir ve hava kargo ulaşımının olduğu havalimanı ile bağlantı sağlanmalıdır. 1924 yılında Çarşamba demiryolunun temeli atılırken projede olan Samsun-Bafra Demiryolu hattı Bafra’yı liman ve havaalanına bağlayacaktır. Yine Samsun-IRAK demiryolu hattı hayata geçirilmelidir: Biz bunları hayata geçirmeyi hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA