Chp’li Baydar’dan Aydınlar İlçesinin İsminin Tillo Olarak Değiştirilmesi Teklifi

CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, TBMM’de Siirt’e bağlı Aydınlar ilçesinin adının ‘Tillo’ olarak değiştirilmesi konusunda verilen kanun teklifi için CHP Grubu adına söz alarak değerlendirmelerde bulundu.

Chp’li Baydar’dan Aydınlar İlçesinin İsminin Tillo Olarak Değiştirilmesi Teklifi

CHP Aydın Milletvekili Baydar, Siirt’ten sorumlu CHP milletvekili olarak 22 Kasım 2012 tarihinde bu konuda bir kanun teklifi verdiğini anımsatarak, “Demokrasi paketinin açılmasından bir yıl önce. Çünkü Siirt’te yapmış olduğum çalışmalarda Aydınlar ilçesinde Tillo Işık Hadisesi Bilim ve Kültür Günleri adıyla valilik tarafından bir etkinlik düzenlendiğini, bölge halkının ‘Tillo’ ismini kullandığını, kaymakamlığın internet sitesinde bile ilçeden Tillo olarak bahsedildiğini gördüm. Araştırdığımda, özellikle dille ilgili çalışmalar yapan arkadaşlarıma sorduğumda Tillo’nun Sümercede ‘höyük’ anlamına geldiğini gördüm ve Siirt halkıyla yaptığımız sohbetlerde de Tillo olarak isim değişikliğinin doğru olacağı aktarıldı yani ortada ne bir paket ne de bir süreç vardı. Sadece halkın istediği ve mevcut uygulamalar oradaydı ve ben de bunun üzerine bir kanun teklifi verdim. 24 Kasım 2012 tarihli Zaman gazetesine baktığınızda, Aydınlar ilçesinin adının Tillo olarak değiştirilmesi konusunda Cumhuriyet Halk Partisiyle birlikte BDP ve AKP’nin de kanun teklifi verdiği belirtiliyor fakat milletvekillerinin sayfasına girin, böyle bir kanun teklifi yok, ta ki geçen haftaya kadar. Teklif yok ama haberi var, neden? Çünkü, paket bekleniyor ve paketin iyi bir ambalajla çıkması gerekiyor da ondan” dedi.

VEYSEL KARANİ TIP FAKÜLTESİ NEDEN AÇILAMIYOR?
Siirt programları sırasında Siirt Üniversitesi’ne bağlı bir tıp fakültesinin kurulması talebinin kendisine iletildiğini anımsatan Baydar, “Bunun üzerine, 12 Aralık 2012 tarihinde bir kanun teklifi daha verdim ve Veysel Karani tıp fakültesinin Siirt’e açılmasını istedik Siirt Üniversitesine bağlı olarak. Siirt’te üniversite var ama ona bağlı bir tıp fakültesi yok; Bitlis’te yok, Şırnak’ta yok, Hakkâri’de yok, Batman’da yok, Mardin’de yok, tıp fakültesi yok buralarda arkadaşlar. Şırnak’ta, Siirt’te, Batman’da, Mardin’de herhangi bir vatandaşımız bir enfarktüs geçirse ona müdahale edebilecek olan bir kalp merkezi yok yani oradaki vatandaşlarımız bu bölgede yaşayan, Ankara’da yaşayan insanlarımıza göre daha şanssız durumdalar bu açıdan. O yüzden, dedim ki: ‘Siirt’e de bir tıp fakültesi kurulsun’
Kanun teklifimiz sonrasında Siirt halkı ve yerel gazeteler memnuniyetlerini dile getirdiler. Fakat, bir yıla yaklaşıyor, hâlâ AKP’den bir ses yok. ‘Siirt’in eniştesiyim’ diye övünen bir Başbakan var ama tıp fakültesi konusunda bir gelişme yok, herhâlde Başbakan bir paket daha bekliyor. Şimdi ise Siirt’ten beni arıyorlar, gazetelerde yazıyorlar, ‘Hocam, iyi yaptın bu kanun teklifiyle, bir de adını Veysel Karani düşünmüşsün, o da çok güzel ama sanırız ki AKP bunu gene kendine yediremedi. Bir CHP’linin, bir Cumhuriyet Halk Partilinin Siirt’te tıp fakültesinin açılması için kanun teklifi vermesi AKP’nin elini kolunu bağladı’ diyorlar. Veysel KaraniT ıp Fakültesi konusunda verilen kanun teklifinin sahibi olarak, eğer AKP’nin de böyle bir düşüncesi var ise, Siirt halkının bir an önce tıp fakültesine kavuşmasının önünde benim verdiğim teklif engelse, Siirt halkının bir an önce tıp fakültesine kavuşması için imza sahibi olduğum kanun teklifini geri çekebilirim, yeter ki şampiyon yine Başbakan olsun, yeter ki en iyisini o bilsin, yeter ki en iyisini o yapsın, yeter ki Mazhar-Fuat-Özkan’ın parçasında olduğu gibi ‘Peki peki, anladık, sen neymişsin be abi’ diyelim, yeter ki Siirt’e tıp fakültesi kurulsun. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bir oy sorunumuz yok, ‘Şunu yaparsam oy gelir, bunu yaparsam oy gelir’ diye bir düşünceyle hareket etmiyoruz. Bizler sadece halkımızın ihtiyaçları doğrultusunda, kişilerin değil, bölge insanının isteğini dile getiriyoruz. Bizler yine Siirt halkımızın yanına gider, çaylarını içer, hoş sohbet eder, dertleşiriz. Onların bize bir teşekkürü bile yeterlidir ama artık, paketler ardına saklanmayı bırakın, artık dinî ve manevi konuları siyasete alet etmeyi bırakın, halk adına hak için ama laik devlet anlayışına zarar vermeden çalışın. Tillo isminin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA