Kırgızistan'daki 'Kumtor' Tartışmaları

Kırgızistan'da Kanadalıların işlettiği Kumtor altın madeninden daha fazla kar sağlamak isteyen koalisyon hükümetinin yenilediği ve meclise sunduğu mutabakat zaptının kabul edilmemesinin ardından yaşanan "Kumtor" tartışmaları sürüyor.


Bazı ülke büyükelçilerinin güven mektuplarını kabul ettiği törende konuşan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, iktidarı köylülerin sesine kulak vermemekle suçlayan milletvekili Ravşan Ceenbekov'un köylülerden "Kumtor" ile "gösterilere devam etmelerini istediğini" öğrendiğini bildirdi.

Atambayev, Kırgızistan'a ait yüzde 66,7'lik kar payının yüzde 16'ya düşürüldüğü dönemde sözkonusu milletvekilinin Devlet Mülk Bakanı görevinde olduğunu hatırlattı.

Öte yandan Başsavcı Aida Salyanova, meclis genel kurulunda, 31 Aralık 2003 yılında hükümet ile Kumtor madenini işleten şirketle yapılan anlaşmada Kırgızistan'a ait kar payının düşürüldüğüne yönelik anlaşmada imzası bulunan bakan ve bakan yardımcılarının isimlerini açıkladı.

Salyanova, Sosyalist Ata Meken Partisi Milletvekili Ceenbekov'un Kumtor etrafında yaşanan gösterilerin arkasında olduğunu ve 2003 yılındaki anlaşmanın sorumluları arasında bulunduğuna işaret etti.

Kuruldaki Ceenbekov, hakkındaki iddiaları yalanlayarak başsavcılıktan iddiaların incelenmesini istedi.

Geçen günlerde Başsavcılık, 2003 yılında bakan olarak görev yapan Bolot Abildayev, Temirbek Akmataliyev, Kurmanbek Osmonov hakkında yolsuzluk suçlamasıyla dava açmıştı. Daha önce de eski Başbakan Nikolay Tanayev, devrik lideri Askar Akayev'in oğlu Aydar Akayev ve bir çok uzman hakkında Kumtor soruşturması kapsamında dava açılmıştı.

Kaynak: AA