Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, "Türk dünyasını oluşturan ülkeler ve bizim kültür coğrafyamız arasında sevgiyi, muhabbeti artıracak, ilişkileri geliştirecek projelere imza atmaya devam edeceğiz. Sloganımız 'Dilde birlik, fikirde birlik, işte birlik'. Biz birbirimizi seviyoruz. Toplumun her kesimine ve çocuklarımıza miras bırakacağımız şey bu sevgidir" dedi.


Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı da olan Vali Tuna, dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov ve beraberindeki Kırgız devlet adamlarını makamında kabul etti.

Tuna, kabulde yaptığı konuşmada, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde Cengiz Aytmatov Bilgi Evi'ni açtıklarını anımsatarak, "Proje asıl bu tür faaliyetlerle tamamlandığı takdirde amacına ulaşıyor. Kardeş ülkeler arasında bu şekilde ortak kültür mirasımıza ait etkinlikler ve kalıcı eserler yaptığımız zaman, biz birbirimiz arasındaki ilişkiyi daha da geliştirmiş oluyoruz. Oradaki insanların gönlüne Eskişehir'i koymuş oluyoruz. Eskişehir'e bundan sonra eminim ki Kırgızistan ve Türk dünyası, Cengiz Aytmatov gibi büyük bir değere sahip çıkıldığı için çok daha ayrı bir değer atfedilecektir" ifadelerini kullandı.

Türk dünyası ülkeleri çocuklarının tanışması, görüşmesi, devlet adamları arasındaki muhabbet ve sevginin artmasını da istediklerini bildiren Tuna, şunları kaydetti:

"Bunun içinde sosyal ve kültürel faaliyetleri yapmaya, bunu olabildiğince geniş bir insan kitlesine sunmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda bir kaç gündür ilimizde önemli etkinlikler yapıyoruz. Türk Dünyası Kültür Başkentliğini Kazan'a devretmeden son ana kadar, Türk dünyasını oluşturan ülkeler ve bizim kültür coğrafyamız arasında sevgiyi, muhabbeti artıracak, ilişkileri geliştirecek projelere imza atmaya devam edeceğiz. Sloganımız 'Dilde birlik, fikirde birlik, işte birlik'. Biz birbirimizi seviyoruz. Toplumun her kesimine ve çocuklarımıza miras bırakacağımız şey bu sevgidir. Yunus Emre'nin, Nasreddin Hoca'nın memleketinden Türk dünyasına hep sevgi mesajları, kardeşlik, dostluk mesajları gönderiyoruz."

Kırgız sanatçı Gulzade Rıskulova'nın da Manas destanıyla ilgili bir şarkı seslendirdiği görüşmeye, Kırgızistan Atameken Partisi Genel Başkanı Ömürbek Tekebayev, Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanı Cınıbay Tursunbekov ve Ertuğrulgazi Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Oral Büyüksarı da katıldı.

Kaynak: AA