Yangında Hayatını Kaybetti Karaciğeri Erzurum’da Hayat Verdi

Gümüşhane’de evlerinde çıkan yangında yoğun dumana maruz kalarak beyin ölümü gerçekleşen 3 yaşındaki Malik Özdemir'in karaciğeri Erzurum’da 2 yaşındaki Fırat Bal’ı hayata bağladı.

2 yaşındaki Fırat’ın annesi Leyla Bal, oğluna karaciğerini vermek için bayramdan sonra verilen sırayı beklerken Gümüşhane’den gelen haberle umut buldular.
Geçtiğimiz günlerde Gümüşhane’de akşam saatlerinde henüz nedeni bilinmeyen bir nedenle çıkan yangında evin birinci katında mahsur kalan ve dumandan etkilenerek hayatını kaybeden 3 yaşındaki Malik Özdemir'in karaciğeri Erzurum’da 2 yaşındaki Fırat Bal’a umut oldu. Doğumundan itibaren safra yolu yokluğuna bağlı olarak karaciğer yetmezliği çeken 2 yaşındaki Fırat Bal, kendisine uygun olan karaciğer naklinin yapılması ile hayata tutundu. 2 yaşındaki küçük Fırat’ın annesi Leyla Bal, oğlu için uygun karaciğer nakli bulunmadığından dolayı kendi karaciğerini oğluna bağışlamak için bayramdan sonra sıra almıştı. Bayramdan sonra karaciğerini bağışlamak için hastaneye tekrar başvuran anne, Gümüşhane’den uygun karaciğer naklinin bulunduğunu öğrenince hayata tekrar bağlandı. 3 yaşındaki minik Malik'in karaciğeri Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde yapılan 5 saatlik başarılı ameliyat sonucunda 2 yaşındaki Fırat’a umut oldu.

BEN OĞLUMA KARACİĞERİMİ VEREMEDİM AMA VERENDEN ALLAH RAZI OLSUN
2 yaşındaki minik Fırat’ın annesi Leyla Bal, oğluna uygun karaciğerin bulunup nakil edildiği için çok mutlu olduklarını söyledi.

Anne Leyla Bal, ”Çocuğumun şuan durumu çok iyi Allaha şükür. Organı bağışlayanlarda Allah razı olsun ve sabır versin. Allah kimseyi evladıyla sınamasın. Biz 2 yıldır Fırat’ın çok acısını ve sıkıntısını çektik. Yine de bu durum karşısında yılmadık ve umudumuzu kaybetmedik. İki çocuğum var biri 4 yaşında diğeri ise 2 yaşındadır. 2 yaşındaki olan Fırat doğduğundan itibaren hep hastaydı. Hep hastanelerde dolanıyorduk. Son çare olarak Fırat iyileşmesi ve sağlına kavuşması için karaciğerimi ben oğluma verecektim. Bütün işlemleri ayarlamıştık. İki kez hastaneye geldik dediler ki yer yok bayramdan sonra gelin şeklinde bizi yönlendirdiler. Ben oğluma karaciğerimi veremedim ama Allah verenden razı olsun. Allah herkesi böyle şanslı nasip etsin biz çok şanslıydık. “ dedi.

DOÇ. DR. AYDINLI: “KÜÇÜK YAŞLARDAKİ HASTALARA ORGAN NAKLİ KOLAY DEĞİL”
Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı, 5 saatlik başarılı bir ameliyatta sonra Gümüşhane’den gelen karaciğerin 2 yaşındaki Fırat’a hayat verdiğini söyledi.

Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı, “Yaklaşık bir hafta önce Fırat Bal isimli çocuğumuza kadavra vericiliği, kendisine uygun yaşta olan çocuktan nakil yaptık. Kadavra verici olan 3 yaşındaki Malik, Gümüşhane’de evleri yanmış ve bu yangındaki dumandan etkilenerek beyin ölümü gerçekleştiği bildirildi.

Sağlık bakanlığının uygulamalarına binaen bizim hastamız çocuk olduğu için minik Malik’in organını bize teklif ettiler. Burada şunu belirtmek gerekiyor evi yanmış ve dumandan etkilenerek beyin ölümü gerçekleşmiş çocuğunun organlarını bağışlayan anne ve babanın yaptığı bu davranış Türkiye’ye örnek olacak bir davranıştır. Bu durumda biri başka birini düşünüyorsa bizim canımız yandı onların ki yanmasın diyorsa bunlar eli öpülesi insanlardır. Devletin ve toplumun bu insanların yanında olması lazım. Alıcı olan çocuğun doğuştan safra yolları yoktu. Buna bağlı karaciğer yetmezliği nedeniyle yaklaşık 1 yıldır hastanemizde gözetim altındaydı. Bize böyle bir haber geldiğinde kan uyuşması olumlu sonuçlandı. Hastayı 5 saatlik bir ameliyatın ardından yoğun bakım odasına aldık. Oradan servisimize aldık. Şuan 2 yaşında Fırat’ın durumu gayet iyi, bu çocuk bağış yapan insanlar tarafından yaşayacak umarım ki vatana millete hayırlı evlat olacak. Küçük yaştaki çocuklarda nakil yapmak zor. 8 ve 10 kilonun altındaki çocuklara organ nakli yapılması zor bir iştir. 2 yaşındaki Fırat’ın avantajı tam karaciğer nakli olmasından dolayı biraz daha işimiz kolay oldu. Ama yine de erişkinlere oranda zor ve teknik kapasite gerektiriyor. Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezinin kapasitesi buna uygundur” şeklinde konuştu.

DR. KACIROĞLU NAKLİ İYİ YAPAN ÜLKEYİZ İYİ EKİP VAR FAKAT ORGAN BAĞIŞINDA GERİ KALMIŞ BİR ÜLKEYİZ
Atatürk Üniversitesi Organ ve Doku Nakli Erzurum Bölge Koordinatörü Fatih Kacıroğlu, cerrahi hususunda ve takiplerinde dünyanın önde gelen ülkelerin içinde olduğunu belirtti.

Erzurum Bölge Koordinatörü Fatih Kacıroğlu, Bu işi oldukça iyi yapıyoruz fakat geri olduğumuz nokta ise kadavradan nakil işlemlerinin az olması. Dünyanın önde gelen ülkelerinden ve bazı Avrupa ülkelerinden nakil konusunda geri durumdayız. Bunda toplumsal bilincin eksikliğinden veya insanlarımızın organ naklinde beyin ölümü gerçekleşen yakınlarının, vefat etmiş yakınlarının organlarının bir başkası tarafından kullanılmasındaki bakış açısı eksikliğinden kaynaklanıyor. Nakli bu kadar iyi yapan bir ülke, bir ekip var. Fakat organ bağışı hususunda geri kalmış bir ülkeyiz. Organ nakli haftasında geliyor. Kasım ayında bu hafta ile ilgili etkinliklerimizde olacak. Toplumun kalkınması duyarlaşması bakımından ama bu nakildeki bir husus oldukça önemli. Bir ailenin evi yanıyor ve o ailenin yavrusu yaşamını yitiriyor, o yavrunun organları başka çocuklara hayat olsun diye aile tarafından kullanılmasına izin veriliyor. Bu davranış örnektir. Bütün insanımıza yol göstermesi gerek bir davranıştır” dedi.

Kaynak: İHA