Almanya'da Türkiye Kökenli Seçmenin Eğilimleri
Almanya'da yaşayan Türk kökenli seçmenlerin oy kullanma eğilimini gösteren araştırma sonuçlarına göre, Türkiye kökenlilerin seçime katılım oranı yüzde 70 olarak belirlendi.
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği ile Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi ortaklığında yapılan ''Türkiye Kökenli Alman Vatandaşlarının Almanya Federal Meclisi Seçimlerinde Siyasal Davranışları'' konulu araştırmaya göre, Türkiye kökenli seçmenlerin Almanya'da 22 Eylül'de yapılan son genel seçimlere katılım oranı yüzde 70 oldu.
Anket sonucuna göre Türkiye kökenli seçmenlerin yüzde 64'ü Sosyal Demokrat Parti'ye,yüzde 7'si Hristiyan Birlik Partilerine,yüzde 12'si Yeşiller Partisine, yüzde 12'si Sol Partiye, yüzde 3'ü göçmen kökenlilerin kurduğu Adalet ve Yenilikçi Partiye yüzde 2'si de diğer partilere oy verdi.
Almanya'da oy hakkı olduğu tahmin edilen 950 bin Türkiye kökenli Alman vatandaşının 666 bininin oy kullandığının belirlendiği, erkeklerin yüzde 72'sinin kadınların yüzde 68'inin seçimlere katıldığı ifade edildi.
UETD Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan araştırmanın sonucu, "Türkler seçime ilgi göstermedi" yönündeki görüşlerin değişmeye başladığının da göstergesi oldu.
Araştırmayı UETD ile gerçekleştiren Hacettepe Üniversitesinden öğretim görevlisi Dr. Murat Erdoğan, geçen yıl Avrupa genelinde yaptıkları bir ankette Türklerin yüzde 25'inin seçime katılacaklarını açıkladıklarını belirterek, ''Almanya'da çıkan bu sonuç doğrusu bizi de şaşırttı. Bu da Türklerin kendilerini Almanya'nın bir parçası olarak gördüklerini gösteriyor" dedi.
Erdoğan, 30 sorudan oluşan anketi Data4U ve SEK-POL adlı araştırma kuruluşlarıyla yaptıklarını bildirerek ''300 bin Türk hanesinin telefon numarası ellerinde mevcut. 14 binden fazla Türkiye kökenlinin evine telefon edildi. 2 bin 244 kişiye ulaşılarak ankete katılımları sağlandı. Bunların bin ikisi hedef grubu olan Türkiye kökenli Alman seçmenlerdi. Anket seçimden birkaç gün sonra yapıldı. Orantısal olarak 951 bin Türk kökenli seçmen içinde oy kullananların sayısı buna göre 666 bin" diye konuştu.
UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik ise seçimlere katılımın bu denli yüksek olmasının sevindirici olduğunu, bu konuda teşkilat olarak yaptıkları çalışmaların katılımı arttırdığını söyledi.
Çelik, şunları kaydetti:
"Özellikle izin sezonunda havaalanlarında ve sınır kapılarında bilgilendirme çalışmaları yaptık. 500 bin broşür ve afiş bastırarak, halka seçimlere katılımın önemini anlattık. 50'den fazla siyasiyle görüştük. Çok sayıda panel düzenledik. Sonuçta Türkiyelilerin seçimlere sanılanın aksine son derece ilgili olduklarını bilimsel verilerle ortaya koyduk. Seçimlere katılımı arttırmak konusunda bundan sonra daha aktif omarak çalışmalarımız devem edecek."
Araştırmada Almanya'daki 16 Eyalet'ten 11'i'nin esas alındığı Türkiye kökenlilerin çok az sayıda yaşadığı 5 eyaletin kapsam dışı tutulduğu belirtildi.