Genç Girişimci Yıldız, Birleşmiş Milletlerde Türkiye'yi Temsil Etti

Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinde İnşaat ve petrol boru hattı projeleri üstlenen EİD İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Bora Can Yıldız, Türkiye'yi Birleşmiş Milletlerin (BM) düzenlediği Dünya Enerji Günü Konferansı'nda temsil etti.

New York'ta bulunan BM merkezinde Dünya Enerji Günü Panelinde ana konuşmacı olarak yer alan Yıldız, Enerji Kaynaklarının ve Gelirlerinin Halkların ve İnsanların Yararına Kullanımı başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasında dünyada ekonomik ve enerji alanında değil ahlaki alanda bir kriz yaşandığını belirten Yıldız,"Dünyanın en değerli petrol rezervleri Ortadoğu'da çıkarılırken aynı zamanda yoksulluğun ve terörün gene Ortadoğu bölgesinde yer alması büyük bir tezattır. Dünyadaki krizlerin de terörün de sebebi aç gözlülük ve gelirlerin adil dağılmamasıdır. Çıkarılan petrolün gelirinin bir kısmı bölge ülkelerinde sanat, eğitim ve ahlaki değerlerin yüceltilmesi için harcanırsa ancak o zaman dünya huzura ulaşabilir"diye konuştu.

Türkiye'nin başarılı ekonomisine rağmen enerjide dışa bağımlı olduğunu aktaran Yıldız, nükleer ve yenilenebilir enerjiye yatırımın şart olduğunu ve Türkiye'nin bu yönde adımlar attığını söyledi.


İstanbul Genç Girişimciler Derneği kurucularından olan Yıldız, Ortadoğu bölgesinde, özellikle enerji alt yapısı ve petrol bölgelerinde yaptığı yatırımlar ile tanınıyor. BM Konferansında dünyadaki enerji ve ekonomi krizinin değerlendirildiği oturumda yaptığı konuşmayla dikkatleri üzerine çeken Yıldız, Enerjiden kazanılan paranın Ortadoğu halklarına adil bir şekilde dağıtılmadığı sürece dünyada yaşanan huzursuzluğun ve savaşların son bulmayacağını söyledi.

Eğitimsiz ve fakir bırakılan ve yobaz zihniyetin eline bırakılan Ortadoğu'da kaçınılmaz olarak terörün geliştiğini anlatan Yıldız, "Şu anda biz şirket olarak, Irak'ta enerji kaynaklarının tam ortasında enerji alt yapısı ile ilgili işler yapıyoruz. Bu bölgede yaşayan halkların, yer altındaki zenginliğe rağmen, büyük bir fakirlik içinde yaşadıklarını görüyoruz. Yine dünyada terörün kaynağı olarak da hep bu bölgeler gösteriliyor. Özellikle savaşlarla, iç karışıklıklarla, geri bırakılmış bu bölgelerde, eğitim yok denecek kadar az durumda. Eğitimsizliğin ve yobazlığın neden olduğu terörü engellemek için, buradan kazanılan paralarla silaha ve savaş sanayisine yatırım yapılıyor. Dünyadaki her sokağa, her köşe başına karakol yapmaya hiçbir ekonominin gücü yetmez. Enerjiden kazanılan paranın, öncelikle bu bölge insanının eğitimine, ve alt yapı ihtiyaçlarına yönelik adil bir şekilde harcanması lazım" diye konuştu.

2007 global krizinin tüm dünyayı sarstığını ve uzmanların bir çözüm üretemediğine dikkat çeken Yıldız, "Makineler dolar, euro ve tahviller bastı. Ama kriz durmadı. Durmamasının önemli bir sebebi var. Çünkü dünyada ekonomik bir kriz değil, ahlaki bir kriz var. Krizin sebebi, kağıtlar veya değerli madenler değildi. Krizin sebebi insanların açgözlülüğü, bencilliği, egoistliği ve bitmek tükenmek bilmeyen yığıp biriktirme hırsıydı. O yüzden, makinelere, binalara, fabrikalara, betona demire yatırım yaparak bir yere varamayacağımızı gördük. Egoizmin hakim olduğu toplumda, matbaalar 7/ 24 para bassalar, krizler durmaz. Bugün geçici çözümler buluruz, ancak bir kaç sene sonra çok daha büyük krizler ortaya çıkar" dedi.

Türkiye'nin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi için ciddi adımlar attığına dikkat çeken Yıldız, "Türkiye son 10 yılda Avrupa Birliği üyeleri ve OECD üyesi ülkeler içinde en hızlı büyüyen ülke oldu. Buna rağmen ihtiyacı olan enerjinin yüzde 90’ını ithal ediyor. 2023 yılında Türkiye’nin enerji ihtiyacı bugünkünün iki katına çıkacak. Bu yüzden Türkiye temiz nükleer ve yenilenebilir sürdürülebilir enerji çözümlerine yatırım yapmalı. Eğer Türkiye küresel ekonomide gücünü artırmak ve refahı sağlamak istiyorsa alternatif enerji yatırımlarına hız vermeli" diye konuştu.

Kaynak: İHA