Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Sivas'ta

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Jandarma Genel Komutanlığınca eylül, Emniyet Genel Müdürlüğünce ekim ayından başlamak üzere artık yoklama kaçağı ve bakayaların yurt genelinde aranması işlemleri başlatıldı" dedi.


Bazı temaslarda bulunmak üzere memleketi Sivas'a gelen Yılmaz, Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın arifesinde olunduğunu ve Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana 90 yıl geçtiğini dile getirerek, "Şimdiden tüm hemşehrilerimin Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum. Türkiye, ebediyete akıp giden her 90 yılda, mevcut durumdan çok daha güçlü, çok daha büyük bir ülke olacaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin sadece son 90 yıldaki değil, son 300 yılın en güçlü Türkiyesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bunu bize sağlayan aziz milletimize teşekkür ediyorum. İnşallah, bir ve beraber oldukça 300 yılın değil, 500 yılın da bin yılın da yani Malazgirt'ten bu yana da en güçlü devleti en kısa zamanda birlikte gerçekleştireceğiz" dedi.

Yılmaz, devlet güçlendikçe vatandaşın devletine daha fazla hizmet ettiğine dikkati çekerek, "20 yıl, 40 yıl, 90 yıl önceki hizmete bakın. 90 yıl önce herhalde devlet dedikleri şey, Necip Fazıl'ın, 'Hükümet dedikleri çatık kaşlı zat, beni Allah tutmuş kim eder azad' sözündeki gibi, çatık kaşlı olabilmeyi, devlet olabilmenin bir unsuru sayıyordu ama şimdi anlayış değişti" ifadesini kulandı.

Devletin artık vatandaşın ayağına gittiğini belirten Yılmaz, bunun bir örneği olan Alo 170'de, sosyal güvenlikle ilgili her sorunun en geç 72 saat içerisinde cevaplandırıldığını söyledi.

Yılmaz, devletin güçlendikçe vatandaşı kendisine daha fazla hizmet eder hale getirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kendisine hizmet eder hale getiriyor demek, 'kazandığından daha az vergi alıyor, devlete ayırdığı süreden daha azını istiyor' demek. Bunlardan birisi askerlik süresinin kısaltılmasıydı. Bir ara 3 yıldı, 3 yıl askerlik yapanlar olmuş. Herkes babasına dedesine sorarsa '36 ay yaptım, 24 ay yaptım' dediklerini bilir. Bizim zamanımızda 16 aydı, yedek subay olarak 16 ay askerlik yaptım. En son neydi? 15 aydı, 12 aya indirdik. Devlet, '3 ay daha bana daha az çalış' diyor. Bunun bir başka ifadesi, 3 ay daha kendine çalış. Dolayısıyla da devlet güçlendikçe vatandaşına daha çok hizmet verecek. Vatandaşın daha çok kendisine hizmet etmesini isteyecek. Devlet de vatandaştan aldığını yine vatandaşına hizmet olarak verecek."

Vatandaşın da devletin kendisinden istediği minimum istekler olduğunu dile getiren Yılmaz, vatandaşların, kayıt dışı ekonomiye itibar etmemesi, vergisini zamanında ödemesi, askerliğini mutlaka ve gecikmeden yapması gerektiğini söyledi.

- Yoklama kaçağı ve bakayaların durumu

Bakan Yılmaz, 1111 Sayılı Askerlik Kanunu'nda 14 Nisan 2011'de değişiklik yaptıklarını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bu değişiklikle idari para cezası uygulanması keyfiyetini getirdik. Jandarma Genel Komutanlığınca eylül, Emniyet Genel Müdürlüğünce ekim ayından başlamak üzere artık yoklama kaçağı ve bakayaların yurt genelinde aranması işlemleri başlatıldı. Yoklama kaçağı ve bakayalara uygulanan idari para cezaları, işlenen fiilin süresine göre artmaktadır. Yani bir suçu işledikten sonra bile eğer kendin gelip 'hadi bu görevi yapmak istiyorum' dediğinde o zaman idari para cezası çok az ama sen değil, jandarmadaki veya polisteki kardeşimiz seni bir şekilde getirmişse o zaman bu çok daha fazla hatta 3'e katlandığı bile olmaktadır. Mesela 2 yıla kadar yoklama kaçağı olan bir kardeşim, işlemlerini kendiliğinden tamamlatırsa 593 lira idari para cezası veriyor ancak eğer güvenlik güçlerimiz getirmişse 2 bin 376 lira idari para cezası veriyor. 1 yıldan fazla yoklama kaçağı ve bakaya suçlarına kesinleşmiş idari para cezası bulunanları da mahkemeye sevk ediyoruz. Dolayısıyla hiçbir vatandaşımızın gerek idari para cezasına gerekse de hapis cezasına maruz kalmasını istemiyoruz. Askerlik işlemlerini de zamanında yaptırmaları, vatandaşlık görevleri ve kendileri açısından çok daha önemlidir."

- Diğer konuşmacılar

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ise SGK olarak 2008 yılında çok önemli reforma imza attıklarını, vatandaşların reforma gösterdiği sağduyu ve inanç sayesinde ciddi sıkıntılar yaşamadıklarını belirtti.

Reformun olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını aktaran İlhan, vatandaş memnuniyetini çok önemsediklerini, Alo 170'in de bu anlamda önemli olduğunu dile getirdi.

İlhan, Sivas'taki merkezde çalışanların yüzde 20'sinin şehit ve gazi yakınlarından oluştuğunu kaydetti.

Turkcell Global Bilgi Genel Müdürü Bahadır Pekkan da Sivas'ta açılan merkezle ülke için önemli bir istihdam ve hizmet alanını yaratmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Karaman ve Şanlıurfa'dan sonra Sivas'ta açtıkları merkezle 500 çalışana ulaştıklarını aktaran Pekkan, vatandaşlardan gelen çağrıları 7 gün 24 saat cevaplandırdıklarını, iletişim merkezlerine bugüne kadar 10 milyon çağrı geldiğini bildirdi.

Pekkan, "Bu çağrı merkezlerimiz ile sağladığımız başarı, bize diğer Anadolu illerinde yeni yatırımlar için cesaret verirken, sektörün diğer oyuncularının da yatırımlarını bu yöne çevirmesine vesile oldu. Bugün şirket olarak yurt içinde 16, yurt dışında 5 olmak üzere 21 çağrı merkezimizde 10 bin kişiye istihdam sağlıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz ve diğer ilgililer, Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'nin açılış kurdelesini kesti.

- Bakan Yılmaz, çağrı cevapladı

Merkezin açılışının ardından Bakan Yılmaz, Sevilay Zafer adlı bir çalışanla Sakarya'dan Ümmühan Akarsu'nun çağrısını yanıtladı. Yılmaz, çağrıyı cevapladıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ümmühan hanım, iş kazası geçirmiş. İşe nisan ayında girmiş, haziran ayının sonunda iş kazası geçirmiş. 'İşverenim benimle ilgilenmedi' diyor. Bakanlığımıza şikayette bulunmuş. Bakanlığımız da denetim elemanlarını göndermiş. Bakanlığın işlemi dosyada var. İncelemler yapılacak, rapor geldikten sonra neticesi için dönülecek" dedi.

Kaynak: AA