Etkilendiği Bilgisayar Oyunu, Graffiti Sanatçısı Yaptı
Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümü öğrencisi genç, bilgisayar oyunundan etkilenerek başladığı duvarlara resim yapma sanatı olarak bilinen graffitiyi, binaların dış cephesine uygulayarak geçimini sağlıyor.
AA muhabirine açıklama yapan 22 yaşındaki Yaldıran, sprey boyalarıyla 4 yıldır Çankırı'da stadyum, köprüler ve tren garının duvarlarını boyadığını söyledi.
Ankara'da yaklaşık 7 yıl önce lisede okuduğu sırada graffitiyi anlatan bir bilgisayar oyunundan etkilenerek bu sanatla tanıştığını anlatan Yaldıran, "Graffiti merakı, eğitim hayatıma da yön verdi. Güzel Sanatlar Fakültesini seçmemdeki en büyük etkenlerden biri de bu sanata olan merakımdır. İlk olarak kendi mahallemde duvarları boyayarak işe başladım. O tarihten bu yana duvarları boyuyorum" diye konuştu.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ni okumak için 4 yıl önce kentte geldiğinde Atatürk Kültür Merkezi'nin duvarını boyamaya kalkıştığını anlatan Yaldıran, "Başlangıçta izinsiz boyama yapıyordum. Bu, yasak olduğu için polisin ve valinin tepkisini çekti. O dönemki vali polislere bunu kimin yaptığını bulmalarını istemiş. Arkadaşlarım aracılığıyla bana ulaştılar ve ne yapmaya çalıştığımı sordular. Siyasi bir içeriğinin olmadığını öğrenince valinin talimatıyla serbest bıraktılar" ifadesinin kullandı.
- "Vatandaşların tepkileri çoğunlukla olumlu"
Graffiti sanatının kendisi için bir tutku olduğunu ifade eden Yaldıran, sanatının içeriğini "renklerin armonisi ve bu renklerin duvardaki yansıması" olarak gördüğünü anlattı.
Yaldıran, Çankırı'da stadyum, tren garı ve bir çok yeri boyadığını belirterek, "Belediye desteklerse trafoları ve boş duvarları boyamak istiyorum. Bu sanat sayesinde çevreme ve insanlara daha farklı bakmaya başladım. İnsanların neyi beğenip beğenmediğini görme imkanı buldum" dedi.
Zaman zaman halktan tepki alsa da buna alıştığını dile getiren Yaldıran, olumlu tepki gösteren vatandaşların çoğunlukta olduğunu kaydetti.
Yaldıran, geçen yıl Güzel Sanatlar Fakültesi'nde hocalarının görüşmesi sonucunda Çankırı Tren Garı'nda bir grup arkadaşıyla graffiti çalışmalarına başladıklarına işaret ederek, "Biz burada birkaç çalışma yaptık. Sonra tekrar izin alarak burada çalışmalarımı yürüttüm. Gar yetkilileri duvarları istediğimiz gibi boyayacağımızı söyledi.
Hatta boyadığımız eserleri kamera sistemiyle koruma sözü verdi" diye konuştu.
