Bayramda En Çok İzmir Harcadı
n11 İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İzi Adato, "Biz, 'haklı' olmayı değil 'çözücü' olmayı seçerek sektörde belli standartların yerleşmesini hedefliyoruz. Sektördeki diğer oyuncuların bugüne kadar yapmadığı şey bu, biz bu konuda taşın altına elimizi koyduk" dedi.
e-ticaret sektöründe faaliyet göstermek üzere, Doğuş Grubu ile Güney Kore'nin en büyük gruplarından SK Group'un ortaklığında Haziran 2012'de kurulan Doğuş Planet'in platformu n11.com verilerine göre, Kurban Bayramı'nda internet üzerinden en çok alışveriş yapan 11 ilçe sıralamasının ilk sırasında, İzmir-Bornova yer aldı.
n11.com üzerinden alışveriş yapan 11 ilçe sırasıyla İzmir- Bornova, Ankara-Çankaya, Ankara-Yeni Mahalle, İstanbul-Şişli, İstanbul- Ümraniye, İstanbul-Kadıköy, İstanbul-Fatih, İstanbul-Beşiktaş, Bursa-Nilüfer, İstanbul-Üsküdar ve Denizli-Merkez oldu.
-Cep telefonu ilk sırada
Kurban Bayramı süresince en çok satan ürünlerde ise cep telefonu ve akıllı telefonlar başı çekti. Cep telefonlarından sonra en fazla satılan ürünler sırasıyla, cep telefonu kılıfı, biberon mamaları, bebek bezi, otomobil lastiği, tablet PC, külçe altın, erkek parfümü, elektrikli süpürge, erkek kol saati ve ütü oldu.
AA muhabirine konuyla ilgili açıklama yapan n11.com İzi Adato, BKM verilerine göre, e-ticaret hacminin 2015'te 62 milyar liraya ulaşmasının beklendiğini belirterek, "Ancak dışardan bakıldığında yatırım maliyeti az, karı yüksek görünse de e-ticaret sektörü çok ciddi yatırımlar gerektiren bir sektör" dedi.
İnternetin büyüme hızı ve kullanıcı sayılarının ciddi oranlarda artmasının, birçok şirketin internet üzerinde aktif olma ihtiyacını doğurduğuna dikkati çeken Adato, bu ihtiyaca cevaben, Doğuş Grubu ile Güney Kore'nin en büyük gruplarından SK Group'un ortaklığında Haziran 2012'de Doğuş Planet yatırımını yaptıklarını söyledi.
Adato, yapılan yatırımın, büyüyen e-ticaret sektörünün gelismesine destek olmakla beraber yeni istihdam alanı yaratma açısından da önem arz ettiğine değinerek, n11.com'un, ilk 6 ayın sonunda ulaştığı mağaza sayısının 5 bini aştığını ve kayıtlı ürün sayısının ise 5 milyona yaklaştığını aktardı.
- Sahte ürün, e-ticarette güven...
İnternet üzerinden alışveriş yapılmasındaki en önemli sorunlardan sahte ürün satışı konusuna değinen Adato, şunları kaydetti:
"Sahte ürün satmamak platform sahibinin sorumluluğudur. Yeni kurduğumuz 'Marka Koruma Merkezi' ile, bu anlamda bizi bağlayan hukuki veya etik hiçbir mevzuat olmamasına karşın tüm süreci yönetmeye aday olduk. Bu güven sorununu yaratan sahte/çalıntı ürün konusu ile mücadele etmek, tüm sektörün sorumluluğu. Biz öncü olduk ve burada tek beklentimiz sektör adına güven yönetimi konusunda bir fayda sağlayabilmek. Ayrıca ödeme ile ilgili tüm süreçler 'Ödeme Koruma Sistemi'nin güvencesi altındadır. Alıcı satın aldığı ürünün ödemesini yaptıktan sonra, ödeme tutarı tarafsız ve güvenilir bir platform olan n11.com'un escrow hesabında bekletilir. Satın alınan ürün alıcıya ulaştıktan ve onaylandıktan sonra ödeme mağazaya aktarılır. E-ticarette güven, teknik olarak çözülmesi gerektiği kadar algısal olarak da yönetilmesi gereken bir konudur. Biz, 'haklı' olmayı değil 'çözücü' olmayı seçerek sektörde belli standartların yerleşmesini hedefliyoruz. Sektördeki diğer oyuncuların bugüne kadar yapmadığı şey bu, biz bu konuda taşın altına elimizi koyduk. Bu sektörün beklenen patlamayı yapması için başka çare yok, bu yolda sektörün bizi yalnız bırakmayacağını umuyoruz."
İzi Adato, 2013 yılı sonunda hayata geçirmeyi planladıkları mobil uygulamaların kendileri için yeni bir kanal açacağını belirterek, mobil uygulamaların insanların alışkanlıklarını daha yakından tanımalarını sağlayacak bilgiyi kullanarak kullanıcılarına ilgilenebilecekleri ürün ve fırsatları doğru zamanda iletebileceklerini ifade etti.