Chp Genel Başkan Yardımcısı Öztrak’ın Basın Toplantısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Biz üretim ekonomisi dedikçe AK Parti 'tüketim ekonomisi' dedi.

Biz sanayi ve tarım öncülüğünde büyüme dedikçe AK Parti s'ıcak paraya yaslanan AVM ekonomisi öncülüğünde şişme' dedi.

AK Parti izlediği AVM ekonomisi ile bu tarlanın kuşunu, bu tarlanın taşı ile eloğluna vurdurtuyor” dedi.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, bir parlamentonun en önemli hakkının ‘bütçe yapma’ olduğunu belirterek, “Kuvvetler ayrılığını içine sindiremeyen Başbakan, parlamentonun en önemli hakkı olan bütçe yapma hakkına da saygı göstermiyor” dedi.

2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı’nın TBMM’ye sunulduğunu hatırlatan Öztrak, Merkezi yönetim bütçesiyle verilen ödeneğin harcanabilecek miktarın sınırını gösterdiğini, bu sınırın Bakanlar Kurulu kararıyla aşılabileceğine dair bütçelere hüküm konulamayacağını dile getirdi. Bu durumun birkaç yıldır tekrarlandığına dikkat çeken Öztrak, “İktidar, parlamento çoğunluğuna dayanarak takdir hakkını lehine kullanıyor. Usulsüzlüğü aklıyor” diye konuştu.

“AK PARTİ ZİHNİYETİ SAYIŞTAY DENETİMİYLE UĞRAŞIYOR”
Öztrak, parlamentoların hükümetin yaptığı harcamaları yine millet adına denetlediğini belirterek, “Milletten toplanan vergilerin Meclis tarafından hükümete verilen harcama yetkisine uygun harcanıp, harcanmadığının millet adına denetimi yapılmadan iktidarların bütçe yılında yapmış olduğu işlemler aklanmış olmaz. Parlamentolar bu denetim görevini Sayıştay veya benzeri denetim kurumları aracılığıyla yaparlar. Denetlenmeyi Meclis'e hesap vermeyi bir zaaf kabul eden AK Parti zihniyeti Sayıştay denetimiyle uğraşıyor. Sayıştay’ın denetim yetkilerinin sınırlamaya, denetim raporlarını kuşa çevirmeye çalışıyor. Geçtiğimiz yıl kurumlara ait denetim raporları Meclis'ten kaçırıldı, bu yıl da özet rapor ve ek düzeni yaratılarak, denetim bulguları TBMM’den kaçırılıyor.”
Öztrak, CHP olarak TBMM’nin bütçe yapma ve denetleme hakkını sonuna kadar savunacaklarını belirterek, “Bakalım başta TBMM Başkanı olmak üzere, diğer vekiller temsil ettikleri millet iradesinin bu hakkına ne kadar sahip çıkacaklar bunu ilerleyen günlerde göreceğiz” dedi.

“TÜRKİYE İYİ YÖNETİLMEMEKTEDİR”
2914 yılı bütçe görüşmelerinin başladığını ancak hala “2014 yılı programı”nın ortada olmadığını söyleyen Öztrak, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye gerçekten iyi yönetilmemektedir. Türkiye’de keyfilik her geçen gün artmakta, hesap verebilirlilik, saydamlık hükümet tarafından yok edilmektedir. Türkiye demokrasiden ve hukuk devleti olmaktan hızla uzaklaşmaktadır.”
Orta Vadeli Program, 2014-2016 döneminde Türkiye’nin ortalama büyüme hızının yüzde 4.7 olarak hedeflendiğini dile getiren Öztrak, “Bu büyüme hızı ile Türkiye’nin küresel yarışta rakiplerini geçmesi, vatandaşlarına hak ettiği refahı sağlaması, gençlerine nitelikli işler sunması mümkün değil. AK Parti iktidarında Türkiye’nin nur topu gibi bir tasarruf yetersizliği ve büyüme sorunu olmuştur. Neresinden bakarsanız bakın Türkiye, AK Parti elinde irtifa kaybetmiş, zemin yitirmiş bir ekonomi haline dönüştü” dedi.

“AK PARTİ, BU TARLANIN KUŞUNU, BU TARLANIN TAŞI İLE ELOĞLUNA VURDURTUYOR”
“Biz üretim ekonomisi dedikçe AK Parti ‘tüketim ekonomisi’ dedi, biz sanayi ve tarım öncülüğünde büyüme dedikçe AK Parti ‘sıcak paraya yaslanan AVM ekonomisi öncülüğünde şişme’ dedi” diyen Öztrak, şunları söyledi:
“Şimdi de sıcak paranın kesileceği anlaşılınca günah çıkarmaya başladılar. Rekabet gücü, verimlilikten bahsediyorlar. Ama huylu huyundan vazgeçmiyor. Daha dün Başbakan bir AVM'nin kurdelesini kesti. AVM'nin başta ismi olmak üzere içindeki mağazaların pek çoğu yabancı. Hatta herhalde Başbakan ve yanındaki heyet görürse abdestleri bozulur endişesiyle vitrini kapattırılan bir iç giyim mağazası bile yabancı bir markaya ait. AK Parti izlediği AVM ekonomisi ile bu tarlanın kuşunu, bu tarlanın taşı ile eloğluna vurdurtuyor.”
AK Parti’nin, 1999'da Japonya’dan alınan finansman ile başlayan Marmaray projesini 29 Ekim'de 4,5 yıllık bir gecikmenin ardından açacağını ilan ettiğini kaydeden Öztrak, projenin bugünkü aşamaya gelmesinde emeği olan AK Parti dahil bütün hükümetlere teşekkür etti.

Açılacak bölümün sadece Söğütlüçeşme-Kazlıçeşme arasındaki yaklaşık 14 kilometrelik hat olduğunu ifade eden Öztrak, projenin bu şekilde parçalara ayrılmasının sistem bütünlüğünü bozarak çok ciddi güvenlik sorunlarına yol açacağı konusunda iddialar bulunduğunu öne sürdü. Öztrak, “Marmaray, hükümetin devrilen hızlı trenine dönmesin. AK Parti’nin seçimlere yönelik şovu için tek bir vatandaşın burnu kanarsa bunun sorumlusu AK Parti ve Başbakan olacaktır” dedi.

Öztrak, bu iddiaları içeren bir soru önergesini de TBMM Başkanlığı’na sunacağını bildirdi.
Kaynak: İHA