2014 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sayıştay denetimine ilişkin olarak, "Bir yolsuzluk yapılmışsa bu bizim verdiğimiz bütün verilerden rahat bir şekilde çıkartılabilir. O verilerin paylaşılmaması söz konusu değildir. Bütün verileri paylaştık, paylaşmaya da devam edeceğiz" dedi.


Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu tasarılarının üzerindeki görüşmelerin ardından Sayıştay denetimi konusunda yapılan eleştirileri değerlendirdi.

Bakan Şimşek, Sayıştay denetimlerinde bütün verileri paylaştıklarını ifade ederek, "Yani gider denetimi yapmak için ne gerekiyorsa bütün veriler var. 25 milyon kayıt vermişiz. Bütün tabloları vermişiz. Üretilmesinin anlamlı olmadığı tabloları dahi sırf yönetmeliklerinde var diye zorlama bir şekilde verdik" diye konuştu.

5018 sayılı kanunun 49. maddesinde "Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde uygulanacak muhasebe ve raponlama standartları devlet muhasebesi standartları kurulu tarafından belirlenir" şeklinde hükmün yer aldığını hatırlatan Şimşek, 3 Nisan 2013 tarihli devlet muhasebe standartlarının bir kararını paylaşmak istediğini söyledi.

Söz konusu karar öncesinde mali tabloların sunulması konusunda oluşan tereddütlerin giderilmesi konusunda bir toplantı yapıldığını ve karar alındığını anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Bu kararın altında imzalar var. Bu imzalarda Sayıştay'dan üye var, YÖK üyesi var, Kalkınma Bakanlığı var, Hazine Müsteşarlığı var, SGK üyesi var Maliye'den yetkililer var. Kararın sonucunda diyor.

Bu konuda bizi haksız şekilde çok eleştirdiniz. Sayıştay bizim Sayıştayımız, bu ülkenin Sayıştayı. Ben de bir milletvekiliyim. Bugün bakanım yarın olmayabilirim. Sayıştay denetimini en az sizin kadar önemsiyorum. Hatta bizim bürokrasinin üst düzey yöneticisi daha çok önemsemeli. Çünkü bu rehberlik. Bir bakan olarak ben Milli Emlak'ın eksikliklerini bu sayede daha yakından öğreniyorum. Bu hususta devlet sistemini değiştirmeden yani her kurum adına ayrı ayrı borçlanma...Ha bunları yapın denilirse oturup çalışılır."

Bu konuyu Sayıştay ile birlikte çalışacaklarını belirten Şimşek, bu alandaki eksiklikleri şu veya bu şekilde gidereceklerini söyledi.

Şimşek, şöyle devam etti:

"Bir yolsuzluk yapılmışsa bu bizim verdiğimiz bütün verilerden rahat bir şekilde çıkartılabilir. O verilerin paylaşılmaması söz konusu değildir. Bütün verileri paylaştık, paylaşmaya da devam edeceğiz. Kalitesini de arttıracağız, beraber çalışacağız, eksiklikleri gidereceğiz. Bu Türkiye için bir fırsattır. Hiç bir şekilde bu konuda geri adım atılmaması lazım. Biz beraber çalışmaya razıyız. Çünkü biz bu konudaki eleştirileri çok ciddiye alıyoruz. Makro eleştirilerde anlaşamayabiliriz, tartışabiliriz. Çünkü o siyah beyaz değil. Ama Sayıştay eleştirisi çok önemlidir. O gri alan götürmez. Biz Sayıştayı çok önemsiyoruz."

Kaynak: AA