Ortadoğu'da Diplomatik Fırsat Avantajının Kaçırılmaması Çağrısı

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, Ortadoğu'da bugün yakalanan diplomatik fırsat avantajının kaçırılmaması gerektiğini söyledi.


Feltman, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki Ortadoğu toplantısında konuştu.

Toplantının başında, Ortadoğu'daki durum ve konuyla ilgili uluslararası temasları hakkında BMGK üyelerine brifing veren BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Feltman, İsrail ile Filistinliler arasında ''birlikte barış ve güvenlik içinde aranan iki kesimli devlet vizyonuna ulaşmak için bugün var olan yenilenen müzakerelerden avantaj sağlanması'' çağrısında bulundu.

20 yıl süren görüşmeler sırasında bölgede, bir çok olumsuz gelişmenin yaşandığını hatırlatan Feltman, artık iki taraf arasındaki görüşmelerin bu kadar uzun sürmesine gerek olmadığını söyledi.

İsraillilerle, Filstinliler arasında yeniden görüşmelerde BM'nin ve tarafların alması gereken kararlar olduğunu belirten Feltman, BM'nin, tarafların, siyasi çözümde anlaşan liderlerin ve bu konuda söz verenlerin sözlerini yerine getirmelerinin gereğine değindi.

Feltman, İsrail ile Filistin arasında doğrudan görüşmelerin, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında yerleşim yeri faaliyetlerini durdurmayı reddetmesi üzerine, Eylül 2010'da durduğunu hatırlattı.

Feltman konuşmasında, İsrail'in yerleşim yeri faaliyetlerinin uluslarası hukuka aykırı olduğunu ve bunun barışa da önemli bir engel oluşturduğunu bildirdi. Filistinliler ile yerleşimciler arasında bir çok şiddet olayının meydana geldiğini kaydeden Feltman, kutsal bölgedeki provokasyonlarla İsrail'in Filistinlilerin evlerini yıktığını, her iki tarafta da ölümcül olaylar yaşandığını dile getirdi.

- Yeni bir Suriye umudu

BMGK'daki konuşmasında Lübnan'ın Suriye'deki savaşın mağduru olduğunu ifade eden Feltman, ''Suriye'deki trajedi, şiddeti sona erdirmek için bizim kollektif çözüm yeteneğimizi test etmeye devam ediyor'' dedi.

Feltman, savaşın 3. yılına girdiğini ve şimdiden 100 bin kişinin yaşamına mal olduğunu kaydetti.

BM'nin kasım ayı ortasında Cenevre'de yapılacak konferans için çalışmalarına devam ettiğini belirten Feltman, yapılacak konferansın taraflara siyasi bir geçiş süreci sağlayacağını söyledi.

Feltman, Suriye konusundaki siyasi sürecin zor olmasına rağmen, bunun ''yeni bir Suriye umudu''na neden olacağını dile getirdi.

Kaynak: AA