‘obezitenin Son Günleri’ Konferansı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, obezite konusunda düzenlediği konferanslarla vatandaşları doğru bilgilendirmeyi sürdürüyor.

‘obezitenin Son Günleri’ Konferansı

Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu’nda düzenlenen ‘Obezitenin Son Günleri’ adlı konferansa Prof. Dr. Ramazan Sarı, Doç. Dr. Ayhan Mesçi, Uzman Diyetisyen Sevi Önal ve cerrahi yöntemlerle zayıflayan Aytekin Çoban ile Funda Turan konuşmacı olarak katıldı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın da izlediği konferansa vatandaşlar ilgi gösterdi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Başkan Akaydın, Akdeniz Üniversitesi’nde iken ‘prenslerim’ diye nitelendirdiği hekimlerin çok iyi işler yaptığını söyledi.

Dünyada 1987 yılında yerini alan video endoskopi cerrahi yöntemin 1993 yılında Antalya’da ilk uygulayan hekim olduğunu hatırlatan Başkan Akaydın, son dönem hekimlerin bu yöntemi uç noktalara taşıdığını söyledi.

Başkan Akaydın, “Öyle güzel gençler yetişti ki akla gelmeyecek işler yapıyorlar. Bu cerrahi Antalya’da çok iyi uygulanıyor. Bu arkadaşlarımla gurur duyuyorum” dedi.

ŞİŞMAN KIZLARA HASTA GÖZÜYLE BAKILIYOR
Konferansın konuşmacılarından Prof. Dr. Ramazan Sarı, obezitenin dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Eskiden zayıf kızlara hasta gözüyle bakıldığını dile getiren Prof.Dr. Sarı, günümüzde de şişman kızlara böyle bakıldığına dikkat çekerek, “Obezite ciddi sağlık sorunlarının yanı sıra sosyal sorunlara da neden oluyor. Obezitede uygulanan cerrahi yöntem bize büyük ışık oldu. Obezlerin şekere yakalanma olasılığı daha yüksek. Obezlerin önemli sorunlarından biri ise uykuda solunum duracağını düşünmeleri” dedi.

Kilo ve boy endeksine bakarak kişilerin obezliğini değerlendirebileceklerini belirten Prof.Dr. Sarı, ideal kitle endeksin 25’e kadar olması gerektiğini, 30’un üzerinde kitle endeksine sahip olanların obez olarak değerlendirildiğini kaydetti.

KİTLE ENDEKSİ 40 OLANLARA CERRAHİ YÖNTEM
Doç. Dr. Ayhan Mesçi ise kitle endeksi 40’ın üzerinde olanlara cerrahi yöntemler uyguladıklarını ifade etti.

Mide kelepçesi, tüp mide, mide bypass, onikiparmak bağırsak bypassın kullanılan cerrahi yöntemler olduğunu dile getiren Doç.Dr. Mesçi, “Ameliyat olan kişiler yaklaşık 2 hafta içinde normal yaşamlarına dönerler. Ameliyattan sonra 1 yıl içinde fazla kilonun yarısı verilirse başarılı olmuş sayılırız. 18-24 ay gibi bir sürede kilolar verilir. Ama yaşam biçimini değiştirmezseniz tekrar kilo alırsınız” diye konuştu.

DİYET YASAK ANLAMINDA DEĞİL
Uzman Diyetisyen Sevi Önal da diyetin sadece yasak anlamında anlaşılmasının yanlış olduğunu kaydetti.

Yaşamın en büyük yüzdelerinden biri olan beslenmenin bir yasak listesiyle çözülemeyeceğini ifade eden Önal, yaşam biçiminin değiştirilmesi gerektiğini anlattı. Obezitede uygulanan diyetlerle kısa sürede çözüme ulaşmanın mümkün olmadığını belirten Önal şunları söyledi:
“Nasıl kısa sürede bu sorun oluşmadıysa kısa sürede çözülmesini beklemek de doğru değil. Ama çözüm imkansız da değil. 15-20 yılda alınan kiloyu 3-5 ayda veremeyiz. Birçok diyet programı var ancak bireysel özelliklere göre diyet uygulanmalı. İnternetten bulduğumuz diyetler belki faydalı olabilir ama beraberinde başka hastalıklar da getirebilir ya da o diyeti bıraktığınızda çok daha fazla kilo alabilirsiniz.”
Konuşmacılarından ardından salonda bulunanlar sorularını uzmanlara yönelttiler.
Kaynak: İHA