Macaristan'da Bağımsızlık Kutlamaları

Macaristan'ın bağımsızlık ve özgürlük savaşının yıldönümü ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı.


Başkent Budapeşte'de Sovyetler Birliğine karşı başlayan ayaklanmanın 48. yıldönümü nedeniyle hükümet ve muhalefet partileri üç ayrı yerde kutlama gerçekleştirdi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Budapeşte'nin Kahramanlar Meydanı'nda büyük bir kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, 23 Ekim 1965'te dünyanın en güçlü ordularına sahip olan Sovyetler Birliği'ne karşı ayaklanan ve bağımsızlık ateşini yakan üniversite öğrencilerini saygıyla andığını ve bu uğurda hayatlarını feda eden gençlerin emanetlerine sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi.

Başbakan Orban, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının Macarlar sayesinde gerçekleştiğini, dünyanın Sovyetlerden bu sayede kurtulduğunun altını çizerek Macar halkına ''bağımsızlığa sahip çıkmaları'' uyarısında bulundu.

Budapeşte Teknik Üniversitesi önünde bir araya gelen sosyalist ve liberal partilerin başkanları, konuşmalarında sık sık yaklaşan seçimlerde birleşmenin ve tek bir parti çatısı altında seçimlere gitmenin önemine vurgu yaptı.

Macaristan Muhalefet Partisi JOBBİK Genel Başkanı Gabor Vona, Deak Meydanı'nda binlerce insana hitap etti. Vona, Macar halkının bağımsızlığına çok düşkün olduğunu, onsuz yaşayamayacağını belirterek dünyanın Macarları kaderine bıraktığı bir dönemde Sovyetler Birliği'ne karşı verilen emsalsiz mücadele sayesinde Rus ordusunun büyük bir yenilgiye uğratıldığını belirtti.

Vona, Rus tanklarının Macaristan'dan geri çekildiği tarihte uluslararası banka ve finans kurumlarının acımasız işgallerini başlattıklarını ve Macarların fakirleştirilerek köleleştirildiğini iddia ederek asıl bağımsızlığın halkın bu güçlerden kurtulmasıyla gerçekleşebileceğini bildirdi.

Macar bayrağından komonist yıldızın sökülmesini sembolize eden ortası yırtık bayraklarla halk, Budapeşte sokaklarını süsledi.

Kaynak: AA