Doğalgazda Yüzde 50'ye Varan Tasarruf Önerileri

Havaların soğumasıyla birlikte özellikle doğalgazla ısınan evlerde tasarruf tedbirleri ön plana çıkmaya başladı. Alınacak önlemlerle ısınmada yüzde 50'ye kadar tasarruf yapmak mümkün.


Makine Mühendisleri Odası Kırşehir İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Çetiner, doğalgaz kullanılan evlerdeki tasarraf önlemleri ile ilgili AA muhabirine bilgi verdi.

Enerjiyi verimli kullanmak için bilinçli olunması gerektiğini ifade eden Çetiner, doğalgazda ısı yalıtımı, verimli ısıtma cihazları kullanma, uygun tesisat ve tasarruf ekipmanlarının önemli olduğunu vurguladı.

Isı yalıtımının uzman ve yetkili firmalara uygun malzeme kullanılarak yaptırılması gerektiğine işaret eden Çetiner, özellikle eski binalarda yalıtım malzemesini dubel ile tutturulması ve işçiliğe önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Çetiner, "Isı yalıtımını dış mekanda yaparak kiriş ve kolonların da izole edilmesi sağlanmalıdır. İçeriden yapılan yalıtımlarda bütün olarak yalıtım yapılamadığından ısı köprüsü oluşur. Bu durum binamız için tehlikelidi. Demir ve betonun ömrünü azaltır. Isı yalıtımı kışın soğuktan koruduğu gibi yazında sıcaktan koruyacaktır. Konforumuzun artması yanında yaklaşık yüzde 40 civarında enerji tasarrufu sağlarız" dedi.

- Yoğuşmalı kombi ile yüzde 15 tasarruf imkanı

Cihaz seçiminde servis, yedek parça ve verimliliğe dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Çetiner, bireysel ısıtma sisteminde seçilecek kombinin yoğuşmalı olması ile minimum yüzde 15 tasarruf edilebileceğine değinerek şöyle dedi:

"Yoğuşmalı kombi kullanımı hem yakıt tasarufu sağlar, hem de çevreyi fazla kirletmeyiz. Konumu ne olursa olsun her türlü mekana yoğuşmalı kombiyi tavsiye ediyoruz. 'Evimiz küçük veya petek sayımız az; yoğuşmalı kombi gerekmez' söylevi çok doğru bir söylev değildir. Yoğuşmalı cihazlardaki verimin nedenini basite indirgeyerek açıklarsak; kalorifer dönüş suyunu bacadan geçirerek ön ısıtma yaptığımızı düşünebiliriz. Ortaya çıkan suyun sebebi ise doymuş su buharının kendisinden daha soğuk bir ortama girdiğinde suya dönüşmesidir. Kombilerimizin bakımını yetkili servislere yaptırarak tasarruf sağlayabiliriz. Bilhassa kullanım suyu eşanjöründeki kireçlenme ısı transferini azaltır, eşanjörü temizleterek bu duruma engel olabiliriz" diye konuştu.

- Bireyselde oda termostadı, merkezi sistemde kalorimetre

Tasarruf için bireysel sistemlerde oda termostadı, termostatik vana gibi ekipmanları, merkezi sistemlerde kalorimetre, pay ölçer gibi ısı ölçüm cihazları ve termostatik vana kullanılması gerektiğini ifade eden Çetiner, "Merkezi sistemlerde kaloriimetre ve payölçer 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kununun 7. maddesi gereği 2 Mayıs 2012 tarihi itibari ile zorunlu hale gelmiştir. Isı ölçüm cihazları ile adaletli ödeme ve ısı tasarrufu sağlanır. Merkezi sistem binalarda, tesisat mobil sistem ise kalorimetre, çok kolonlu sistem ise ısı payölçer cihazları mutlaka kullanılmalıdır" diye konuştu.

Kaynak: AA