'Kilo Vermek İstiyorsanız Yaşam Tarzınızı Değiştirin'
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Sarı, diyetin kısa süreli bir tedavi olarak değil, yaşam tarzının değişmesi olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi Perge Salonu'nda "Obezite ve diyabet" konulu toplantıda vatandaşlara, aşırı kilolardan kurtulma yöntemleri hakkında bilgi verildi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sarı, toplantıda yaptığı konuşmada, kilo vermede yapılan diyetin bireysel olması gerektiğini ve diyet yapan kişinin bu durumu geçici değil, uzun süreli bir süreç olarak değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.
Aşırı kilolu kişilerin kilo verme konusunda 2 gruba ayrıldıklarını anlatan Sarı, birinci grupda diyet yapan ve hedefine ulaşan, diğer grupta ise diyet yapan ancak hedefine ulaşamayan, hatta verdiği kiloları daha sonra yeniden alan kişilerin bulunduğuna işaret etti. Sarı, diyet yaptığı halde kilo veremeyenlere bakıldığında hatanın ya bireysel diyetlerin uygulanmamasından ya da insanların diyeti kısa süreliğine bir mucize yaratacak şekilde değerlendirmesinden kaynaklandığını kaydetti.
Diyete başlamadan önce mutlaka doktor kontrolünün yapılması gerektiğine dikkati çeken Sarı, "Öncelikle kilonun nereden kaynaklandığının ve vücutta farklı hastalıkların bulunup bulunmadığının tespit edilmesi gerekiyor. Buna göre kişiye yönelik bireysel diyet hazırlanmalı" diye konuştu.
Her insanın vücut yapısının farklı olduğunu ve bu açıdan herkesin aynı diyetle zayıflamasının da mümkün olamayacağını söyleyen Prof. Dr. Sarı, zayıflamak isteyen kişinin doğru diyetle yola çıkması gerektiğini bildirdi.
Kilo verirken insanların psikolojik olarak da kendilerini hazırlamaları gerektiğine işaret eden Sarı, "Diyeti kısa süreli bir tedavi olarak değil, yaşam tarzının değişmesi olarak görmek gerekiyor. Hatalı beslenme nedeniyle yıllardır biriken sorunu bir mucize gibi kısa sürede yok etmeyi düşünemezsiniz. Bu nedenle kilo vermek istiyorsanız yaşam tarzınızı da değiştirmeniz gerekiyor" dedi.
Doğru diyet ve doğru psikolojiyle insanların sağlıklı şekilde kilo verebileceklerini dile getiren Sarı, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı olarak belirleyen insanların kilo verdikten sonra yenide kilo almalarının da engellenmiş olduğunu belirtti.
Kilo vermek için kullanılan bitkisel ilaçların zaman zaman farklı hastalıklara neden olabildiğini vurgulayan Sarı, bu nedenle de içeriği bilinmeyen bitkisel ilaçlardan uzak durulması gerektiğini kaydetti.
Akdeniz Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Mesci de kilo vermede cerrahi yöntemler hakkında bilgi verdi. Aşırı kilodaki her insana diyeti önerdiklerini söyleyen Mesci, vücut kitle endeksi parometresine göre obezite sınırlarında ve bu kilonun şeker, hipertansiyon gibi rahatsızlıklara neden olan hastalara cerrahi müdahale önerdiklerini ifade etti.
Uzman Diyetisyen Sevi Önol da insan vücudunu bilgisayara benzeterek, yıllardır süren yanlış beslenme alışkanlığın harddiske kaydedildiğini ve geçici diyet yapıldığında kilo veren insanların, diyeti bıraktığında eski alışkanlıklarını sürdüreceği için yeniden kilo alabildiğini ifade etti.
Böyle bir durumda da verilen kiloların yeniden alındığını anlatan Önol, kalıcı kilo vermek isteyen insanların mutlaka diyeti yaşam tarzı olarak benimsemesi gerektiğini bildirdi.