Güneydoğu İş Dünyası Ekonomiden Umutlu
Güneydoğulu sanayici ve iş adamları Türkiye'nin ekonomideki gidişatından "umutlu" olduklarını belirtiyor.
Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel krizin dünya ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisinin alınan önlemlere rağmen devam ettiğini ifade etti.
Gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerindeki toparlanmanın yavaş seyrettiğini dile getiren Konukoğlu, Türkiye'nin ise küresel ekonomik belirsizliklerden en az etkilenen ülkelerden birisi olduğunu vurguladı.
Türkiye ekonomisinin, 2013 yılının ikinci çeyreğinde beklentileri de aşarak yüzde 4,4 oranında büyüdüğüne dikkati çeken Konukoğlu, "Söz konusu dönemde Türkiye, hem Avrupa ülkelerinden hem de dünyanın en büyük ekonomisi ABD'den daha iyi bir büyüme performansı sergiledi" dedi.
Yılın son çeyreğinden de umutlu olduklarını aktaran Konukoğlu, "Özellikle Türk ihracatçısının ana pazarı olan Avrupa ülkelerinde ekonomi toparlandıkça, ülkemizin ihracat geliri artacak ve büyümesi daha hızlı olacaktır. Tabi ki önümüzdeki dönemde bölgemizde olası bir sorun yaşanmadığı takdirde, Türkiye'nin 2013'de yüzde 4 civarında büyüme rakamını yakalayacağına inanıyorum" diye konuştu.
Türkiye'nin 6'ncı büyük ekonomisine sahip Gaziantep'te ise üretime, ihracata ve yeni iş kapıları açmaya devam ettiklerini kaydeden Konukoğlu, şunları söyledi:
"Gaziantep'te, 5. Organize Sanayi Bölgesi'nde bu yıl 12 milyon metrekarelik alan dağıtıldı. Fakat gelen aşırı talebin karşılanması için 785 hektarlık ek bir alan ilave edildi. Bu durumda 5. OSB yaklaşık 19 milyon 50 bin metrekarelik alana yayılacak. Böylece Gaziantep OSB, Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesi konumuna yükselecek."
Bölgesinde önemli bir cazibe merkezi konumuna gelen Gaziantep'in hızlı büyümesinin rakamlara da olumlu yansıdığını belirten Konukoğlu, şu bilgileri verdi:
"Gaziantep ihracatta yükseliş trendini sürdürüyor. Ocak-eylül 2013'de ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 oranında artarak 4 milyar 745 milyon dolara ulaştı. Beş kıtada 177 ülkeye ihracat artışı devam ediyor. 2013'ü 7 milyar dolara yakın bir rakamla kapatmayı hedefliyoruz. Şehrimizdeki güçlü sanayi altyapımız, ortak akıl, girişimci ruh ve çalışma azmi sayesinde hedeflerimizi yakalayacağımıza inanıyorum. Gaziantep'in de her zaman olduğu gibi Türkiye'den en az iki katı daha hızlı büyüyecektir."
- GTO Başkanı Bartık
Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise dünya ekonomisinin, Avrupa Birliği'ndeki likidite sıkıntısı, Suriye ve Ortadoğu'daki karışıklığın yanı sıra ABD'deki ekonomik problemlerden dolayı bu yılı fazla iç açıcı olmayan gelişmelerin ışığında geçirdiğini ifade etti.
Tüm bu gelişmelerin 2013'ün 9 ayında dünya ülkelerini olduğu gibi Türkiye'yi de yakından etkilediğini aktaran Bartık, şöyle devam etti:
"Son 10 yılda ülkemiz çok önemli gelişmeler katetti. 2010 ve 2011'de yüzde 9 ile Çin'den sonra en hızlı büyüyen ülke oldu. Daha sonra büyüme düştü. Geçen yıl yumuşak iniş sürecini takiben ülkemiz 2013'ün ilk çeyreğinde yüzde 2,9 ve ikinci çeyrekte ise yüzde 4,4 büyüdü. Bu rakamlar ülkemizin büyümede dalgalı bir performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Bu da ülkemizin yılın tamamını yüzde 4'e yakın bir büyüme ile kapatacağını gösteriyor."
Son açıklanan dünya ekonomik görünüm raporu ve 2014-2016 dönemi Orta Vadeli Ekonomik Programı'n da bunu teyit ettiğini kaydeden Bartık, "Her ne kadar büyümede ülkemiz beklentilerin altında bir büyüme sergiliyorsa da mevcut konjonktürde Avrupa'nın büyüme konusunda kıskandığı bir ülke konumunda. Gelecek yıllarda ülkemizin yüzde 4-5 arasında bir büyüme göstereceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Bartık, Türkiye'nin büyümede istenilen seviyeye gelmesi için cari açığı azaltması ve üretime yönelmesi gerektiğine dikkati çekti.
- "Yatırımcının önündeki engeller kaldırılmalı"
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu da bir çok sıkıntıya rağmen 2013'ün ilk 9 ayına bakıldığında yüzde 4 civarındaki büyümenin küçümsenecek bir rakam olmadığını bildirdi.
Sanayicinin önündeki engellerin biran önce kaldırılması gerektiğini vurgulayan Uslu, "Komşu ülkelerimizle olan ticari münasebetlerimizin zayıflaması bizi olumsuz etkiledi. Bu, büyümenin önündeki en büyük engellerden birisi. Diğer taraftan Avrupa ülkelerinin krize girmesi, bunların alım gücünün zayıflaması da sanayicinin önündeki en büyük engellerden birisini oluşturuyor" diye konuştu.
Yeni pazar arayışlarının önemine değinen Uslu, ihracat kalemlerinin artırılmasının da önemli olduğunu kaydetti.
Hükümetin, sanayicinin önündeki engellerin kaldırılması ve önünün açılması için daha fazla mesai yapması gerektiğini kaydeden Uslu, şöyle devam etti:
"Polemiklerle gündemimizi işgal edeceğimize 'yatırımcının önünü nasıl açarız' gibi çalışmalar başlatırsak arzuladığımız hedeflere daha çabuk ulaşabiliriz. İktidar bundan birebir sorumludur ancak muhalefet ve diğer partilerinin de sorumluluğu olduğunu biliyoruz. Onlarında sorumluluk çerçevesinde hareket etmelerini istiyoruz."
Kalifiye eleman konusunda da sanayicinin sıkıntı yaşadığını belirten Uslu, bu konuda da zaman geçirmeden çalışma yapılması gerektiğini anlattı.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ertekin de Ortadoğu'daki karışıklığın sona ermesiyle bölge ihracatında yaşanan artışın katlanacak devam edeceğini dile getirdi.