Görme Engellilere 'Dini Eğitim' Desteği

İstanbul'daki bir vakıfta 24 yıl önce eğitim alan 25 görme engelli, oluşturdukları platformla gönül gözüyle görenlerin dini eğitimlerine destek olacak.


"Görme Engelliler Eğitim ve Din Hizmetleri Gönüllüleri" adını verdikleri platformun ilk toplantısını Kahramanmaraş'ta yapan Kur'an sevdalıları, görme engellilerin eğitim ve din hizmetlerini eksiksiz alabilmesi için çaba gösterecek.

Farklı meslek gruplarındaki üyeleri ile çalışmalarını Türkiye geneline yayan platform, görme engellilerin sorunlarının çözümünde lokomotif görevini üstlenmeyi hedefliyor.

Platform sözcüsü Mehmet Çelenk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1988'de İstanbul'dan çıktıkları yolda büyük başarılara imza attıklarını ve bunların meyvesini almak için de platform kurduklarını söyledi.

Üyelerinin Türkiye'nin farklı kentlerinde görev yaptığını dile getiren Çelenk, şunları söyledi:

"Değişen Türkiye'nin gelişen devlet aygıtı içinde daha etkin bir hizmet payı almasına dair talepleri toplamak, görüşmek, projelendirmek ve ilgililerine iletmek üzere yeni bir heyecan yeni bir ruhla bir platform kurduk. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde engellilerin din ve eğitim usullerini öğrenme konusundaki ihtiyaçlarının karşılanması için özel bir birim kurulması talebimiz var. Bu önemli bir gündem maddemiz ve bunları tartışıp bir proje taslağı oluşturacağız."

Çelenk, oluşturulan platformda engelli insanlara yönelik verilen eğitimlerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi hususunda yaşanan aksaklıkların en ince ayrıntısına kadar tespit ettiklerini belirtti.

Görme engelli öğretmen İsmail Çakıcı da göremeyen kişilerin her türlü hizmetlerden faydalanabilmesi için ciddi çalışmalar yapıldığını ancak bunun tam anlamıyla başarıya ulaşılamadığını ifade etti.

Engellilerin kitap ve eğitim alanındaki yeterli imkana sahip olmadığını savunan Çakıcı, şöyle konuştu:

"25 yılı aşkın bir süredir hem Kur'an-ı Kerim, hem okuma cüzleri hem de az miktarda ilmihal ve hadisi şerif kitapları ile kardeşlerimizin ihtiyacı giderilmeye çalışılmış. Son yıllarda özellikle sesli kitaplar çoğaldı ve dinleme suretiyle öğrenme imkanına kavuşuldu. Bunların daha da artırılmasını talep ediyoruz" dedi.

Küçük yaştaki görme engellilere daha iyi bir gelecek hazırlamak için mücadele vereceklerini dil getiren Çakıcı, "Görme engelli yavrularımıza güzel bir gelecek hazırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Platformun amacı doğrultusunda başlangıçtaki şevkimizi ve aşkımızı yenilemiş olduk" dedi.

Görme engelli Mehmet Saraç da doğru internet kullanımı sonucunda yaklaşık 250 kursiyere Kur'an eğitimi verdiklerini söyledi.

Kaynak: AA