Balıkçılar, 'Hamsinin Kulağına Kar Suyu Kaçmasını' Bekliyor

Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, hamsinin daha leziz olduğu kasım ve aralık aylarında tüketilmesi gerektiğini söyledi.


Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Karadenizli balıkçıların sezondan umduğunu bulamadığını, hamsi sezonunun zayıf geçtiğini anlattı.

Hamsinin kasım ve aralıkta tüketilmesini tavsiye eden Karakaş, "Balıkçıların deyimi ile hamsinin kulağına kar suyu kaçması denizin soğuması anlamına geliyor. Kar suyu denize düştüğünde deniz soğur ve balık soğuktan korunmak için derisinin altında yağlanma yapar. Hamsi de yağlandığında mükemmel lezzete ulaşır. Balık, Omega 3 içerir ve soğuk havada yağlanan balık besin değeri olarak tam kıvamına ulaşır. Hamsi, kasım ile aralıkta lezzetlenir, bu iki aylık süreçte yenilmesi damağa lezzet katar" diye konuştu.

- Uzmanından tüketim önerisi

Karakaş, ekim, kasım, aralık ve ocak aylarında istavrit, mezgit ve barbunun tüketilebileceğini belirterek, "Balıklar aylık dönemlerde lezzetlenir ve bu aylarda yenilirse keyif verir. Kasım ve aralık aylarında hamsi, ocak ayından yaz aylarının başlangıcına kadar ise lüfer ve kalkan lezzetli olur. Öte yandan, balıkların doğru pişirilmesi de lezzet katar. Balık, kendi yağında pişirilmelidir. Dış yağ katıldığında kokusunu ve lezzetini kaybeder" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA