Yardım Kuruluşları Kurban Bayramı'na Hazırlanıyor

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla çalışmalarını yoğunlaştıran yardım kuruluşları, hayırseverlerin bağışlayacağı kurbanları dünyanın dört bir yanındaki yoksullara dağıtacak.

Cansuyu Yardımlaşma Derneği bu yılda Kurban Bayramı'nda da Türkiye başta olmak üzere Orta Afrika, Doğu Afrika, Güney Afrika, Uzakdoğu Asya, Orta Asya, Güney Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar'da mazlum ve muhtaçlar için kurban kesecek.

Hangi bölge ve ülkede ne kadar kesim yapılacağı, mağduriyet ve muhtaçlık durumuna göre dernek tarafından tespit edilecek. Kurban kesimi yapılacak bölge ve ülkelerdeki partner kurum ve kuruluşlarla irtibat kurulup, kurbanlıklar, Cansuyu'nun görevlendireceği kişiler tarafından satın alınacak. Kurbanlar, bayramın 3. günü ikindi vaktine kadar, belirlenen noktalarda kesilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.

Cansuyu, bu yıl ülke ve bölgelere göre üç farklı kurban bedeli belirledi. Belirlenen bedeller şöyle:

Nijer, Burkina Faso, Mali, Çad, Kamerun, Cibuti, Somali ve Kenya'nın dahil olduğu Afrika grubu 250 lira, Pakistan, Moro, Afganistan'ın bulunduğu 1. Asya grubu 300 lira, Arakan, Kırgızistan, Çeçen Kampları ve Bangladeş'in bulunduğu 2. Asya grubu 350 lira, Türkiye, Mısır, Suriye kampları, Filistin Kampları, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Makedonya grubu 490 lira ve Gazze 700 lira.

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, hayırseverlerin talebine göre kurbanları istenilen bölgede kestireceklerini ifade ederek, daha önceki bayramda olduğu gibi bu bayramda da emanetlerin gerçek sahiplerine ulaştırılması için titiz çalışacaklarını keydetti.

-Kimse Yok Mu

Kimse Yok Mu Derneği bu yıl "Kurbanını Paylaş, Kardeşliği Yaşat" sloganıyla Türkiye'de 81 ilde, dünyada ise 100'e yakın ülkede toplam 300 bin ihtiyaç sahibi aileye ulaşmayı hedefliyor.

Dernek gönüllüleri, yurt içindeki ihtiyaç sahiplerine kurban etinden oluşan paketleri, kapıda teslim edecek. Yurt dışında kesilmek üzere bağışlanan kurbanlar, belirtilen ülkelerde kesilerek, gönüllüler tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.

-İHH da kimsesizlerin yüzünü güldürecek

İHH İnsani Yardım Vakfı, hayırseverlerin desteğiyle, Ortadoğu'dan Afrika'ya, Balkanlar'dan Uzakdoğu'ya, Orta Asya'dan Latin Amerika'ya kadar 114 ülke ve bölgede, Türkiye'de ise 60 farklı ilde yoksulun, kimsesizin ve yetimin yüzünü güldürecek.

Bu yıl kurban kampanyası kapsamında Türkiye'den yola çıkacak İHHA ekipleri 114 ülke ve bölgeyi ziyaret edecek.

Vakfın kurban organizasyonunda öncelikse mülteci kampları, savaş, doğal afet, kronik açlık ve yoksulluk bölgeleri ile yaşlılar, kimsesizler, dullar, yetimhaneler, okullar ve hastanelere yer alıyor. Bir kurban bedelinin 400 TL olarak belirlendiği kampanyada, bağışlanan kurbanlar İHH ekipleri tarafından bağışçıların seçtikleri bölgelere ulaştıracak.

İHH ekiplerince, çalışma yapılacak ülke ve bölgelerden satın alınacak kurbanlar, bayram namazının ardından İslami usullere uygun olarak kesilerek, hazırlanan kurban etleri bayramlaşma merasiminin ardından ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Vakıf, bağışçılara da kurbanlarıyla ilgili bilgilendirme yapacak.

-Suriyeli çocuklar da unutulmuyor

Bir bayramı daha savaşın gölgesinde geçirecek Suriyeliler de vakfın çalışmaları kapsamında bulunuyor. Sınırda bulunan mülteci kamplarını ziyaret edecek İHH ekipleri, kurban etlerini dağıtacak. Suriyeli çocuklar da yeni kıyafetlerle sevindirilecek. İHH ekipleri, mazlumlarla bayram sofralarında bir araya gelecek.

İHH Burkina Faso, Cibuti, Çad, Etiyopya, Fildişi Sahilleri, Zimbabve, Güney Afrika, Gambiya, Gana, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Kenya, Malavi, Mali, Moritanya, Nijerya, Ruanda, Burundi, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan,Tanzanya, Uganda, Gine, Nijer, Filistin, Irak, Kuzey Irak, İran, Lübnan, Suriye, Ürdün, Yemen, Mısır, Tunus, Kıbrıs, Bosna Hersek, Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Sırbistan,Bulgaristan, Macaristan, Romanya, Brezilya, Uruguay, Haiti, Ekvador, Peru, Küba, Surinam, Bolivya, Venezuela, Kolombiya, Şili, Rusya, Tataristan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Acara, Adıgey, Kabardey Balkar, Karaçay Çerkes, Osetya, Azerbaycan, Gürcistan, Kırım, Ahıska, Abhazya, Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Moldova, Bangladeş, Hindistan, Pakistan, Nepal, Sri Lanka, Myanmar, Kamboçya, Vietnam, Tayland, Papua Yeni Gine, Açe, Endonezya, Doğu Timor, Moro-Filipinler, Doğu Türkistan'daki ihtiyaç sahiplerine uluşmayı planlıyor.

-Deniz Feneri

Deniz Feneri Derneği de bağışlanan kurban etlerini Türkiye'nin dört bir yanındaki dul, yetim ve öksüzler başta olmak üzere, ihtiyacı olduğu tespit edilen on binlerce aileye dağıtacak. Bu yıl yurt içinde 560, yurt dışında 240 lira olarak belirleyen Deniz Feneri Derneği, Afganistan, Bangladeş, Bosna, Etiyopya, Fildişi Sahili, Filistin, Gana, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Moğolistan, Moritanya, Mozambik, Nijer, Pakistan, Somali, Sri Lanka, Sudan, Tanzanya ve Yemen'de de bağış dağıtacak.

Dernek, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara kurban eti dağıtmanın yanı sıra bu yıl, Suriye'de de kurban kesimi yapacak.

Kaynak: AA