'işsizlik Anketi'nden İlginç Sonuçlar...
Vali Şerif Yılmaz, yapılan bir araştırmayla Kütahya'daki işverenlerin yüzde 36'sının eleman temininde güçlük çektiğinin ortaya çıktığını söyledi.
991 firmayla yapılan anketin sonuçlarını açıklayan Vali Yılmaz, en çok aranan meslek grubunun dikiş nakış operatörü olduğunu ifade etti.
Kütahya'da 2011 yılı işsizlik oranının yüzde 5,9 olduğunu dile getiren Vali Yılmaz, "15 Mayıs 30 Haziran 2013 tarihleri arasında Kütahya ilimizde uyguladığımız anket çalışması sonucunda Kütahya'daki açık iş sayısı, en fazla talep edilen meslekler, eleman temininde güçlük çeken bazı meslekler dalları belirlenmiştir. İlimizdeki işsizlik oranı 2011 yıl sonu itibariyle yüzde 5.9 'du. Bunun çok fazla değişeceğini tahmin etmiyorum. Bu konu, Belediye Başkanımızla geçtiğimiz günlerde OSB'de yapmış olduğumuz toplantıda da gündeme getirildi.
Bize, vasıflı eleman ihtiyacımız var diye talep var, ancak, İş-kur aracılığıyla veya direk bize müracaat eden insanlar ben her türlü işi yaparım diyor. Tabi buda bizim, müteşebbislerimizin, iş adamlarımızın eleman ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalıyor. Bizim, hem işvereni, hemde iş arayanı aynı noktada birleştirip, kurumlarımızın sağladığı imkanlarla doğru yola kanalize etmemiz gerekiyor. Sanayileşme ile beraber, özellikle termal turizmle ilgili mesafe kat edebilmemiz için, hizmet sektörüne yönelik olarak da personel yetiştirme anlamında bugünden hazırlıklara başlamamız gerekiyor. Çünkü bugün ilimizde termal turizme yönelik bazı yatırımlar yapılıyor. Yarın bunların rantabl bir şekilde çalıştırılması ve gelen misafirlerimizin rahat ve huzur içerisinde tatillerini yapıp geri dönmelerini sağlayacak, bire bir insanlarla ilişki kuracak, hizmet sektörü ara elemanlarına ihtiyacımız vardır. Bu ara elemanların temini içinde bugünden çalışmalarımızı planlamamız gerekiyor. Bu nedenle ben bu tarz toplantılarda hem sanayi, hemde hizmet sektörüne yönelik eleman temininde isabetli kararlar vereceğimizi ve bunun uygulanması neticesinde de ilimize büyük katkılar sağlayacağımızı ümit ediyorum” şeklinde konuştu.
DİKİŞ NAKIŞ OPERATÖRE, PAKETLEME İŞÇİSİ VE GARSON
Anket sonuçlarına göre, işverenlerin yüzde 70,4'ünün yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulumadığını anlatan Şerif Yılmaz, "Kütahya'da 15 Mayıs- 30 Haziran 2013 tarihleri arasında yapılan ankette; Kütahya'da anket döneminde açık iş oranı: yüzde 3,22 (Her 100 kişinin 97'si dolu 3'ü doldurulmaya hazırdır.) Kütahya'da anket uygulanan firma sayısı 991, Kütahya'da anket döneminde toplanan açık iş sayısı 1085, Kütahya'da her 100 iş yerinden 25'inde açık iş talebi varken Türkiye'de her 100 iş yerinden 23'ünde açık iş olduğu tespit edilmiştir. Kütahya'da 2013 yılı içerisinde her 100 iş yerinden 36'sında eleman temininde güçlük çekildiği tespit edilmiştir, bu oran Türkiye'de yüzde 38'dir. En fazla açık iş olan meslek Dikiş Makinesi Operatörü.Kütahya'da açık işlerin en fazla olduğu meslekler; Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş, Paketleme İşçisi (Cam), Garson (Servis Elemanı), Çini İşlemecisi, Satış Temsilcisi-Plasiyer. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen bazı meslekler; Dikiş Makinesi Operatörü, Garson Servis Elemanı, Mobilya Montaj İşçisi, Şoför- Yük Taşıma, Çini işlemecisi. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 61,4 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 21 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 12,9 oranında lisans eğitimliler ve yüzde 11,8 oranında genel lise eğitimliler talep edilmekte. İşverenlerin yüzde 70,4'ü 'yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını', yüzde 51,8'i 'tecrübeli eleman bulunamamasını', yüzde 43,4'ü eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak 'meslekte eleman bulunamamasını', yüzde 10,5'i 'çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini' ve yüzde 6'sı 'önerilen ücretin yeterli bulunamamasını" ifadelerini kullandı.