Mutasavvıf Aşık Paşa, Kırşehir'de Anılacak

Ahi Evran Üniversitesince şair-mutasavvıf Aşık Paşa anısına düzenlenen sempozyum, 1-2 Kasım'da gerçekleştirilecek.


AEÜ'den yapılan açıklamaya göre, yaşadığı 13. yüzyılda Türkçe'ye verdiği önem ve Garibname adlı eseriyle tanınan Aşık Paşa anısına, AEÜ, Türk Dil Kurumu,Kırşehir Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Kırşehir Şairler ve Yazarlar Derneği iş birliğinde ulusal sempozyum tertip edildi.

AEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda 1-2 Kasım'da gerçekleştirilecek sempozyumda, "Aşık Paşa'nın hayatı, eserleri, Garibname adlı mesnevisi, yaşadığı dönemin kültürel yapısı, Türkçe'ye verdiği önem, Türkçe'nin Anadolu'da yazı dili olarak gelişmesi" gibi konular ele alınacak.

Sempozyuma, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin ile bazı üniversitelerden akademisyenler konuşmacı olarak katılacak.

- Aşık Paşa kimdir?

Horasan'dan Anadolu'ya göç eden Türkmen bir ailenin çocuğu olan Aşık Paşa, 1272 yılında Kırşehir'de doğdu. Mutasavvıf bir aile geleneğinde yetişen Aşık Paşa, 13. yüzyılda Anadolu'nun önemli merkezlerinden olan Kırşehir'de Şeyh Süleyman Türkmani'den din ve tasavvuf eğitimi aldı. Çevresine toplanan Oğuz boylarına dostluk ve kardeşlik fikirlerini aşılayan Aşık Paşa, eserlerini Türkçe yazdı.

Kırşehir'de 1333'te vefat eden Aşık Paşa'nın, Türkçe yazılmış 12 bin beyitlik "Garipname" adlı eseri ile aruz ve hece vezniyle yazılmış çok sayıda şiiri bulunuyor.

Kaynak: AA