Afyonkarahisar’a Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, Adana’da Kurban Bayramı’nın 1. günü 8. katta kurban kesen kişiye kesilen bin 12 TL’lik cezayla ilgili bir açıklama yaptı.

Balkonda kurban kesimini ilk defa duyduğunu kaydeden Eroğlu, “Kusura bakmasın bunlarda kötü örnek oluyor o bakımdan bunlara ceza verilir cezayı da tahsil edeceğiz” dedi.


Bakan Eroğlu, bayramlaşma programı kapsamında geldiği memleketi Afyonkarahisar’da İscehisar ilçesine geçerek vatandaşlarla bayramlaştı. İlçede kıldığı Cuma namazı öncesi, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, Kurban Bayramı’nın en ilginç manzaralarından olan 8. katta kurban kesilmesi ve kilo fiyatı 2 bin dolardan satılan trüf mantarı üretimi hakkında açıklamalarda bulundu. Bir basın mensubu, ‘8. katta kurban kesen kişiye kesilen bin 12 TL’lik cezayı nasıl değerlendiriyorsunuz?’ diye sordu.
Bugüne kadar böyle bir olayla ilk defa karşılaştığını söyleyen Bakan Eroğlu, soruya şöyle cevap verdi: “Şimdi efendim 8. katta, balkonda kurban kesilmesi asla doğru değil usule aykırı. Bunun cezası var kusura bakmasın bunu duyurduk biz. Daha önce bütün vatandaşlara hayvana eziyet etmenin ve gösterilen yerler dışında sokakta veya ilk defa duyuyorum balkonda, şurada, 8. katta kurban kesilmesi fevkalade yanlıştır. Kusura bakmasın bunlar kötü örnek oluyor o bakımdan bunlara ceza verilir cezasını da tahsil edeceğiz. Elbette bunu özellikle söyleyeyim. Herkes usulüne yani kurbanda dini bir vecibedir. Onun kesim esaslarına uyulması da dini vecibeler arasındadır. Özellikle hayvana eziyet ederek, onu 8. kata çıkarana kadar nasıl eziyet etti? Ayrıca, görüntü kirliliği ve hoş olmayan bir durum. Tasvip edilemez. Tabi maddi ceza gerektirir. Cezayı da kesiyoruz.”

ODUN DIŞI ÜRÜNLERDE İHRACAT HEDEFİMİZ
Eroğlu, bakanlığın hazırladığı gıda ve kozmetik sektöründe 2 bin dolara kadar alıcı bulan trüf mantarının ülke ekonomisine kazandırılması için ‘Trüf Orman Eylem Planı’ hakkında da açıklamalarda bulundu. Bu mantarın kilosunun 2 bin Dolar civarında olduğunu belirten Bakan Eroğlu, şunları söyledi: "Gerçekten çok aranan bir mantar. Biz şöyle bir çalışma yaptık. Ormanlarda bu tür çok kıymetli mantarla odun dışı ürünler ve şifalı bitkiler var. Bu şifalı bitkiler arasında ceviz, badem, defne, adaçayı ve kekik gibi odun dışı ürünler için bakanlık bünyesinde Orman Genel Müdürlüğü’nün altında odun dışı ürünler daire başkanlığı kurduk. Bunlar dünyada çok para ediyor. Şu ana kadar biz 300 milyon dolarlık ihracatı bunlardan yapıyoruz. Hedefimiz bu ihracatı 2015 yılı sonuna kadar 1,5 milyar dolara yükseltmek. Dünyada şifalı bitkiler, mantarlar çok para ediyor. İhraç kapısı açık. Bu yüzden bu konuda çalışmaları hızlandırıyoruz."
Afyonkarahisar’da bu kapsamda tıbbı ve aromatik bitkiler merkezi kurulacağını belirten Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Yıl sonuna kadar inşaat tamamlanacak ve şifalı bitkiler dediğimiz alternatif tıp veya tamamlayıcı tıp adıyla bilinen tıp konusundaki gerekli bitkileri bitki özlerini yağlarını yapraklarını özellikle üniversitelerimizle birlikte çalışarak pazarlamak istiyoruz. Burada ihracat kapısı çok açık olan potansiyeli çok yüksek bir saha. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Afyonkarahisar’da bu konuda şifalı bitkiler ve tamamlayıcı tıp konusunda bir merkez olacak. Bu bakımdan iş adamlarımıza bu konuda çok önemli bir saha olduğunu belirtmek istiyorum.”
Kaynak: İHA