Türkiye Turizmi Yükselişte
Dünyadaki ekonomik krizler ve bölgesindeki olumsuz durumlara rağmen Türkiye, rakiplerinin aksine turizmde hedeflerine daha da yaklaştığı başarılı bir yıl geçiriyor.
AA muhabirinin, Türkiye Otelciler Federasyonunun hazırladığı ekim ayı turizm raporundan derlediği bilgilere göre, Türkiye'de son 5 yılda turizmdeki sigortalı sayısı 277 binden 902 bine çıktı.
AKTOB Ar-Ge tarafından yapılan hesaplamalar çerçevesinde, ülke genelindeki sigortalı sayısındaki artışın yüzde 16,2'si turizmden kaynaklandı. Turizm bu performansla ilk sırada yer alırken onu, yüzde 12,4 ile bina inşaatı ve yüzde 10,9 ile perakende ticaret izledi.
Ülke istihdamındaki artışa yiyecek-içecek sektörü yüzde 9, konaklama sektörü de yüzde 6 dolayında katkı sundu. Öte yandan turizmdeki sigortalı sayısı, 2009 yılında, ülke genelinin yüzde 3,3'ü iken, 2013 yılında bu oran yüzde 7,3 oldu.
Turizmde sigortalı sayısındaki artışın, yeni iş olanaklarının doğması, kayıtsız çalışanların kayıt altına alınması ve turizm kapsamına giren firma sayısının artırılmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Diğer yandan son 5 yılda, sektörde kayıtlı çalışanların payı yüzde 57'den yüzde 65e çıktı.
Son 5 yılda sigortalı sayısı, yiyecek içecek hizmetlerinde 118 binden 469 bine, konaklama sektöründe de 99 binden 304 bine yükseldi. İstihdam ise seyahat acenteciliği ve tur operatörlüğü alanında 41 binden 53 bine, havayolu sektöründe de 9 binden 19 bine ulaştı.
-Turizm gelirleri 19 milyar doları aştı
Merkez Bankası Ödemeler Dengesi İstatistiklerine göre de 8 aylık dönemde turizm gelirleri 3 milyar 480 milyon dolar artarak 19 milyar 152 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde, temmuz ve ağustos ayları tahmini olmak üzere, turizm gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, 3 milyar 480 milyon dolar artarak 19 milyar 152 milyon dolar, turizm giderleri de 740 milyon dolar yükselerek 3 milyar 310 milyon dolar oldu.
-Akdeniz'de turizmde en hızlı büyüyen ülke Türkiye oldu
Bu yılın 7 aylık döneminde yüzde 10,6 artışla 19,1 milyon yabancı ziyaretçi ağırlayan Türkiye, Akdeniz çanağındaki rakiplerine oranla en hızlı büyümeyi gerçekleştiren ülke oldu.
Ocak-temmuz döneminde, Akdeniz çanağında 34 milyon turistin ziyaret ettiği İspanya, geçen yıla göre yüzde 3,9 büyüme gerçekleştirdi. Öte yandan İspanya'yı 19,1 milyon ile Türkiye izledi.
Akdeniz çanağında, askeri darbeden sonra turist girişleri duran Mısır ise 7 aylık dönemde sağladığı yüzde 5,7 artışla dönemi 6,6 milyon turist ile tamamladı. Mısır, yılın ilk yarısında yüzde 10'un üzerinde artış yaşamıştı.
Yılbaşından mayıs ayına kadar gerileme içinde olan Yunanistan ise mayıs, haziran ve temmuz aylarını önemli artışlarla kapatarak, 7 aylık dönemde yüzde 9,2 büyüdü. Ülke 7 ayda 7 milyona yakın turist ağırladı.
-İlk 9 aylık dönemde toplam yolcu sayısı 115 milyonu geçti
Havalimanlarında yolcu trafiğindeki artış eylül ayında da devam etti. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü eylül ayı istatistik verilerini açıkladı.
Bu yılın eylül ayında, geçen yıla göre yolcu sayısı iç hatlarda yüzde 17,8 artışla 7 milyon 160 bin 86'ya, dış hatlarda yüzde 9,3 artışla 8 milyon 676 bin 442'ye yükseldi. Havalimanlarımızdan 2013 yılı eylül ayında direkt transit yolcu dahil toplam 15 milyon 924 bin 10 yolcu hizmet aldı. İlk 9 aylık dönemde toplam yolcu sayısı 115 milyonu geçti.
Eylül ayında, havalimanlarının 36'sında yüzde 10'dan fazla olmak üzere, 44 havalimanında yolcu artışı yaşandı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre en çok artış kaydedilen havalimanları Tekirdağ Çorlu,Antalya Gazipaşa,Isparta Süleyman Demirel,Balıkesir Koca Seyit ve Iğdır oldu.
Eylül ayı itibarıyla yolcu ve uçak trafiğindeki artışlara paralel olarak yük trafiği, yüzde 11,8 artışla 266 bin 187 ton olarak gerçekleşti. Bu rakam eylül ayı sonu itibarıyla yüzde 14 artışla 1 milyon 952 bin 735 tona ulaştı.
-Lüks tesis sayısı artıyor
Son bir yılda, konaklama tesisleri içinde arzı en fazla artan, 5 yıldızlı oteller oldu. Misafirlerini rahat ettirmek için her türlü imkanı sunan 5 yıldızlı otellerin sayısı yüzde 10 arttı. Geçen yıl 375 olan otel sayısı 413'e yükseldi.
Yılın ilk yarısında, Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli tesis ve işletme sayısı 3 bin 800'ü aştı. Bu rakamın, 2 bin 885'ini konaklama tesisleri oluşturdu. Artışlar arasında en çok dikkati çeken ise turizm rakamları ve gelirlerinin büyümesine paralel çoğalan 5 yıldızlı otel sayısı oldu. 2013'ün 6 aylık döneminde, 4 yıldızlı otellerin sayısı 578'den 602'ye, 3 yıldızlı otellerin sayısı ise 719'dan 747'ye çıktı.
-2 ve 1 yıldızlı otele talep düştü
Son yıllarda yatırımları hızlanan butik otel, özel konaklama tesisleri ve termal otellerin arzında da önemli gelişmeler yaşandı. Yılın ilk yarısında butik otellerin sayısı 51'den 61'e, özel konaklama tesislerinin sayısı 228'den 248'e çıktı. Öte yandan 43 olan termal tesis sayısı ise 54'e yükseldi.
Aynı dönemde tesis arzında düşüş yaşanan sınıflar da oldu. Verilere göre, 2 ve 1 yıldızlı oteller, pansiyonlar, apart oteller gibi bazı tesislerin sayısında gerileme yaşandı.
-Türkiye'nin turizm geliri, 88 ülkenin bütçesinden fazla
Turizmde yıllık 26 milyar dolarlık ciroya ulaşan Türkiye, aralarında Gürcistan, İzlanda, Kırgızistan ve Kosova'nın da bulunduğu 88 ülkenin bütçesini geride bıraktı. Türkiye'nin turizm cirosu, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Seyşeller, Bahamalar ve Maldivlerin ortalama ekonomik büyüklüğünün yaklaşık 6 katı kadar oldu.
-Özürden sonra İsrailli turist sayısı iki kat arttı
Mavi Marmara saldırısından sonra beşte bire kadar düşen İsrailli turist sayısı, Türkiye'den özür dilenmesinin ardından başlayan yükselişini sürdürüyor. Özellikle yılın ilk yarısındaki turist sayısı, geçen yıla göre yaklaşık 2 kat arttı.
Geçen yıl ocak-haziran döneminde gelen turist sayısı 31 bin 652 olurken bu yıl aynı dönemde rakam 57 bin 82'ye ulaştı. İsrailli ziyaretçilerin 43 bin 369'u ilk 5 ayda Türkiye'ye giriş yaptı.
Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı bakımından, 2008 yılında 500 bini aşarak en yüksek seviyesine çıkan İsrailli turist sayısı, izleyen yıllarda yaşanan olumsuzluklarla 100 binin altına geriledi. İsrail, Türkiye'nin toplam turist girişlerinde yüzde 3'e yakın pay alıyordu.
2008'den 2012 sonuna kadar, Antalya'nın en büyük pazarları içinde Almanya, Rusya, İngiltere, Hollanda ve Ukrayna'dan oluşan beşli değişmedi. Altıncı sıradaki İsrail'in yerini İsveç ve Fransa aldı.
-Türkiye, Dünya Turizm Örgütü Başkan Yardımcılığına seçildi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütünün Bağlı Üyeler Yönetim Kuruluna bir kez daha Başkan Yardımcılığı sıfatıyla girmeye hak kazandı.
UNWTO Genel Kurulu, Zimbabve ve Zambiya'nın ortak organizasyonunda 24-29 Ağustos'ta iki ülkede gerçekleştirildi.
Bu kapsamda, 27 Ağustos'ta Zimbabve'nin Victoria Falls şehrinde yapılan bağlı üyeler yönetim kurulu seçimlerinde, TOBB, 2012 Mart'ından beri sürdürmekte olduğu başkan yardımcılığı görevine tekrar seçildi. Yönetim Kuruluna girmeye hak kazanan TOBB, 2 yıl daha dünya turizmine yön veren aktörlerin dünya çapındaki organizasyonlarında, en üst seviyede sorumlu görevler almaya devam edecek.
-3. Resort Turizm Kongresi 29 Kasım'da Türkiye'de
Ekonomik kriz tartışmaları sürerken, seyahat endüstrisinin kriz süreçlerindeki rolü 3. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nde tartışılacak.
Antalya'da 29 Kasım'da yapılacak 3. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'ne Almanya'nın eski Başbakanı Gerhard Schröder de katılacak. Schröder, Avrupa ve Asya'da yaşanan gelişmelerle içine girilen yeni dünya düzeni ve bunun tek tek ülkelerle turizme etkilerini anlatacak.