Trüf Mantarı İçin Eylem Planı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, trüf mantarı eylem planıyla, gönüllülere trüf toplayıcılığı kursu verilerek trüf mantarlarının rastgele toplanmasının önüne geçileceğini ve bu biyolojik zenginliğin daha iyi korunmasının sağlanacağını bildirdi


Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, dünya gıda ve kozmetik pazarlarında 2 bin avroya kadar alıcı bulan trüf mantarının ülke ekonomisine kazandırılması için "Trüf Ormanı Eylem Planı" hazırlandı.

Toprak altında yetiştiği için Türkiye'de pek fazla tanınmayan trüf mantarını ülke ekonomisine kazandırmak için hazırlanan eylem planı kapsamında, Orman Genel Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile çalıştı.

Açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, tabii trüf alanlarının tespit edilerek "Tabii Trüf Ormanı"na dönüştürüleceğini, müsait orman içi sahalarda da "Suni Trüf Ormanları" tesis edileceğini belirtti.

Bu kapsamda 16 ilde uygulanacak eylem planıyla, 238 hektar alanda yapay trüf ormanı oluşturulacağını vurgulayan Eroğlu, "Eylem planı çerçevesinde 17 gen maksatlı bahçe oluşturulacak. Bu gen maksatlı bahçelerden tohumlar elde edilerek bu mantar çeşidinin daha yaygın hale getirilmesi sağlanacak. Diğer yandan 2 milyon 416 bin lira yatırım bedeline sahip eylem planı çerçevesinde, 3 bin 480 kişiye trüf mantarı yetiştiriciliği konusunda eğitim verilecek" ifadelerini kullandı.

Eylem planının hayata geçirilmesiyle, Türkiye'de doğal olarak yetişen trüf türlerinin tespit edilerek coğrafi dağılımı ve haritalamasının yapılacağını belirten Eroğlu, "Gönüllülere trüf toplayıcılığı kursu verilerek trüf mantarlarının rastgele toplanmasının önüne geçilecek ve bu biyolojik zenginliğin daha iyi korunması sağlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

-Kırsal kesime yeni istihdam imkanı

Eylem planının hayata geçirilmesiyle odun dışı orman ürünü olarak doğal trüf türlerinin toplanması, trüf pazarının oluşması, teşviki, özel ağaçlandırmanın artması ile kırsal kesime yeni istihdam alanı sağlanacak ve yeni gelir kapıları oluşturulacak.

Türkiye'nin önemli biyolojik zenginliklerinden trüf türlerinin toplanması sırasında oluşacak hatalar azaltılarak doğal dengenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması sağlanacak.

Diğer yandan bu eylem planıyla trüf mantarları tanıtılarak, ülkenin mutfak kültürüne girmesi amaçlanıyor. Yurt dışından ithal edilen bu mantar çeşidinin iç kaynaklardan temin edilmesiyle ülke ekonomisine, ekoturizme katkı sağlanması öngörülüyor.

Trüf mantarı, kokusu ve aromasından dolayı çok eski zamanlardan beri mutfak kültürlerinde ayrıcalıklı yer tutuyor. Ayrıca parfümeri sanayinde tercih ediliyor. Dünyada doğal orman alanlarından toplanan trüf miktarı her geçen gün azalmasına karşılık talebin artmasından fiyatlar da oldukça yükseliyor.

Başta Avrupa ve Amerika olmak üzere bütün dünyada gıdadan kozmetiğe kadar geniş bir ürün yelpazesinde değerlendirilen trüf mantarının kilosu, Avrupa'da 2 bin avroya kadar alıcı buluyor.

Kaynak: AA