Ahlat Taşını 'Hava Yastığı' İle Çıkarıyor

Asırlardır bina, çeşme, cami, minare ve kümbet yapımında kullanılan, kış mevsiminde sıcak, yazın serin tutması ve dayanıklılığıyla bilinen Ahlat taşı, geleneksel yöntemlerin dışında hava yastığı kullanılarak da çıkarılıyor.

Ahlat ilçesinde taş işçiliği yapan Veysel Erol, toprak altında bulunan büyük taş kütlelerini çıkarmak için geleneksel yöntemlerin yerine, araçlarda bulunan ve kaza anında yolcuların ölüm riskini azaltan hava yastığı kullanıyor.
Bu yöntemle zamandan tasarruf eden Erol, aynı zamanda taşın zarar görmesini de engelliyor.
Taş işçisi Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava yastığıyla taş çıkarma metodunu ilçede ilk kez kendisinin uyguladığını belirterek, birçok kişinin, kurduğu sistemin işleyişini meraklı bakışlarla izlediğini söyledi.

Taşların hava yastığıyla çıkarılış yöntemini anlatan Erol, şöyle konuştu:
"Sabah taş ocağına gelir gelmez, matkap yardımıyla büyük taş kütlelerini alt ve üst taraftan deliyoruz. Daha sonra araya çelik halat geçirip kütleyi kesiyoruz. Kesme işlemi bittikten sonra oluşan boşluğa hava yastıklarını yerleştirip daha sonra kompresör yardımıyla şişiriyoruz. Hava yastıkları şişince tonlarca ağırlıktaki taş kütlesi yerinden ayrılıyor. Bu işlem birkaç saatimizi alıyor."
Bu yöntemle ilçede taş çıkaran başka ustanın olmadığını vurgulayan Erol, "İlçede bulunan taş ocaklarında, geleneksel yöntemler kullanılarak taş çıkarılıyor. Yani büyük çiviler kullanararak taşı kesiyorlar. Bu yöntem kullanıldığında hem taşta fire yaşanıyor, hem de çıkarma işlemi uzun sürüyor. Bizim uyguladığımız yöntemle günde 3 kamyon taş çıkarılırken, eski yöntemle çıkarılan taş miktarı bir kamyonu bile geçmiyor" dedi.

Kaynak: AA