Yangınlar Mersin'de 3 Bin 900 Dönüm Orman Alanını Yok Etti

İçel Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında alınan tüm önlemlere rağmen bu yıl içinde çıkan 97 orman yangınında 3 bin 900 dönüm alan zarar gördü.


Orman Bölge Müdürü Abit Baca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orman yangınlarının çıkmasında yanıcı madde ve topografik yapının yanı sıra meteorolojik şartların da etkili olduğunu söyledi.

İçel'de 840 bin hektarlık ormanlık alan bulunduğunu bildiren Baca, bu alanların 400 bin hektarının yanıcı özelliğiyle öne çıkan kızılçam ağaçlarıyla kaplı olduğunu belirtti.

Rüzgarın da yangınların hızlı büyümesinde önemli bir etken olduğunun altını çizen Baca "Kızılçam ormanları yanmanın en şiddetli olduğu ortamdır. Akdeniz Bölgesi'nde kızılçam ormanlarının yoğun olması yangınların önemli bir nedeni durumundadır. Buna özellikle kuzeyden esen kurutucu poyraz da eklenince yöremiz orman yangınları açısından en kritik coğrafya haline geliyor" dedi.

Baca, yangın riskinin yüksek olduğu bölgede ormanlık alanların 53 gözetleme kulesinden 24 saat gözetlendiğini ve çıkan her türlü yangın veya şüpheli durumda bu kuleden gelen bilgi sayesinde ekiplerin anında harekete geçebildiğini ifade etti.

Alınan her türlü tedbire rağmen orman yangınları gerçeğiyle karşı karşıya kalındığını anlatan Baca, şu bilgileri verdi:

"Alınan tüm önlemlere rağmen İçel'de bu yıl 97 orman yangını meydana gelmiş ve 3 bin 900 dönüm ormanlık alan bu yangınlardan zarar görmüştür. Bunun yanında ormana henüz sıçramamış ancak sıçrama riski bulunan 452 açık alan yangınına da müdahale edilmiştir. Yangınların kentin oksijen deposu olan ormanlara verdiği zararı en kısa sürede gidermek için çaba gösteriyoruz. Yanan arazilerin bir an önce tekrar ağaçlandırılması için de çalışmalarımız sürüyor."

- Yangına karşı bilinçlendirme çalışmaları

Baca, bu yıl yangın mevsimi öncesi 161 köy okulunda ve 205 ormana yakın köyde eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapıldığını, bu çalışmalar sayesinde toplumda orman yangınlarına karşı hassasiyetin artırıldığını kaydetti.

Havaların orman yangınları açısından kritik olduğu dönemlerde de köydeki muhtarlar ve imamlara cep telefonu mesajı göndererek duyarlı olmaları ve vatandaşları uyarmaları konusunda bilgi verdiklerini aktaran Baca, sözlerini şöyle tamamladı:

"Alo 177 orman yangın ihbar hattı 24 saat boyunca vatandaşın hizmetinde. Ayrıca, 58 arazöz, 20 arazöz özellikli su tankeri, 28 ilk müdahale aracı, 2 helikopter, 5 hazır kuvvet ekibi, 40 motosiklet, 10 dozer, 6 greyder de her an çıkabilecek yangına müdahale edecek şekilde ve ormanın derinliklerinde belirli mesafelerde konuşlanmış vaziyette hazır durumda. Orman yangınlarına karşı en etkili şekilde mücadele etmek için çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz."

Kaynak: AA