Deri İhracatında Hedef 5 Milyar Doları Aşmak

Bu yılın ilk 9 ayındaki ihracatını yüzde 17,4 artıran Türkiye deri sektörü, 2023'te 5 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.


Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre, Türkiye deri sanayisi, bu yılın ocak-eylül döneminde deri ve deri mamulleri sektöründeki ihracatını yüzde 17,4 yükseltti.

Söz konusu sektör, yılın 9 ayında 1 milyar 384 milyon 312 bin dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Türkiye ihracatının yüzde 1,2'sini karşıladı.

Deri ve deri mamulleri sektöründe, söz konusu dönemde ihracat yapılan ülkeler arasında ilk sıralarda 354 milyon 179 bin dolarla Rusya, 102 milyon 76 bin dolarla İtalya ve 86 milyon 190 bin dolarla Almanya yer aldı.

Sektörde, ocak-eylül döneminde en fazla ihracat, 1 milyar 65 milyon 956 bin dolarla İstanbul'dan yapılırken, onu 86 milyon 335 bin dolarla Gaziantep izledi.

Eylül ayında ise deri sektörü ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,1 oranında artarak, 176 milyon 192 bin dolar oldu.

- TDSD Başkanı Matraş

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Matraş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye deri sanayisinin 500 yıla dayanan en köklü sektörlerden biri olduğunu belirterek, Türkiye'nin, dünya üzerinde deri işleme ve ürün imalatında en tecrübeli ülkelerin başında geldiğini söyledi.

Deri imalat sanayisinde yaşanan ihracat artışlarının doğal olduğu ifade eden Matraş, sektördeki genel algının aksine deri sanayisinin büyüdüğünü vurguladı.

Matraş, bu yılın ilk 9 ayındaki ihracat rakamlarında yaşanan artışın ana nedenlerinden birinin ayakkabı sektöründeki yükseliş olduğuna dikkati çekti.

Sektörün, ihracattaki artışının yıl sonuna kadar benzer bir ivmeyle devam edeceğini dile getiren Matraş, şunları ifade etti:

"Hatta önümüzdeki senelerde engel teşkil eden sorunların zamanla aşılması halinde ihracat artarak devam edebileceğini öngörüyoruz. Bizim, Türkiye'nin 2023 ihracat hedefi olan 500 milyar dolarlık hedefin içinde, deri sektörü için benzer bir hedefimiz var. Bugün 2 milyar doları aşmak üzere olan deri ve deri ürünleri ihracatını 2023'te 5 milyar doların üzerinde hedefliyoruz. Kaldı ki, deri sektörünün turistik ve yolcu beraberindeki satışlarla bu rakamın aslında 10 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaşabileceği bilinmelidir."

- "Ayakkabı, deri ihracatının yüzde 50'sini yakaladı"

Matraş, Türk deri sektörünün, uzun yıllar başta Rusya olmak üzere kuzey komşularına bağımlı bir dönem geçirdiğini ancak son yıllarda markalı ürünlerle dünya pazarında özellikle de Avrupa'ya ihracatını arttırdığını bildirdi.

Avrupa'ya yapılan ihracatın katma değerli ürünlerden oluştuğunu belirten Matraş, Uzak Doğu'nun da Türk deri sanayisi için önemli bir pazar olmaya devam ettiğini kaydetti.

Matraş, Uzak Doğu ülkelerinin ucuz ürünlerle dünya deri pazarını "istila" ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kaliteli ürün, Türkiye için her gün biraz daha büyüyen bir pazar oluyor. Tabii ki bu sıralamaya başta Irak olmak üzere Arap ülkelerindeki genişlemeyi de eklemeliyiz. Dünya deri ticaretinin yaklaşık yüzde 65'i ayakkabı üzerinde cereyan etmektedir. Türkiye için bu rakam geçtiğimiz 10 sene içinde yüzde 35-40 civarındaydı. Ancak bu sene ilk kez ayakkabı rakamları, Türk deri ihracatının yüzde 50'sini yakaladı. Dolayısıyla dünya deri piyasasının alt segmentlere dağılımındaki ayakkabı payını halen daha yakalamamış olsak da önümüzdeki yıllarda ayakkabının Türk deri sektöründeki yerinin biraz daha fazla pay alarak büyüyeceğini düşünebiliriz."

Kaynak: AA