'Eti, Fırında, Haşlama veya Sebzelerle Pişirmeyi Tercih Edin'

Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cantürk, "Özellikle kolesterol yüksekliği, kalp ve damar hastalığı sorunu olanlar, kırmızı eti mutlaka sebze, salata gibi lif oranı yüksek besinlerle bir arada tüketilmelidir" dedi.


Cantürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan araştırmalara göre diyabet, yüksek tansiyon, kanser, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalıkların sağlıksız ve dengesiz beslenmeyle ilgili olduğunu söyledi.

Dünyada ve Türkiye'de dengeli beslenmenin öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığını ifade eden Cantürk, dengeli beslenmenin vazgeçilmez bir unsuru olan kırmızı etin çok önemli bir protein kaynağı olmasının yanında vücuda çok gerekli maddeleri de içerdiğini kaydetti.

Cantürk, "Kırmızı et, özellikle büyüme, gelişme ve doğurganlık çağında büyük öneme sahip olup, eksik tüketildiğinde birtakım sağlık sorunlarına neden olabilmektedir" diyerek, "Pek çok besin ögesini barındıran kırmızı et, doymuş yağ asitleri ve kolesterol açısından da zengin olup, kalorisi de oldukça yüksektir. Bu nedenle kırmızı etin fazla tüketilmesi, kolesterol yüksekliğine, kalp ve damar hastalıklarına, tansiyon yükselmesine, aşırı kilo almaya dolayısıyla da diyabete, kansere ve gut hastalığına yol açabilmektedir. Ayrıca böbrek yetmezliği ve diyabeti olan bireylerde fazla et tüketimi bu problemi daha da artırabilmektedir" ifadesini kullandı.

- "Kırmızı et sindirimi güç olan besindir"

Kırmızı etin sindirimi zor olan besinlerden olduğunu belirten Cantürk, "Bayramda kırmızı et, birkaç gün dinlendirilmeden tüketilirse sert olacağı için sindirimi daha zor olacak ve fazla et tüketilmesiyle de midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılar ortaya çıkabilecektir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Cantürk, tüketilen kırmızı et miktarı kadar etin pişirilme şeklinin de büyük önem taşıdığını ifade ederek, etlerin kızartma, kavurma veya mangal pişirmede olduğu gibi uzun süre yüksek ısıya maruz kalmasının çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabildiğini vurguladı.

"Eti, fırında, haşlama, ızgara veya sebzelerle tencerede pişirme şekilleri tercih edilen yöntemler olmalıdır" diyen Cantürk, şunları kaydetti:

"Kırmızı ette bulunan demirin emilimi birlikte alınan gıdalardan büyük ölçüde etkilenmektedir. Birlikte C vitamini içeren besinler tüketilirse emilimi artmakta, kalsiyum içeriği yüksek süt, yoğurt, ayran gibi besinlerle alındığında emilimi azalabilmektedir. Lifli ve posa içeren gıdalar kırmızı ette bulunan kolesterolün emilimini azaltabilmektedir. Özellikle kolesterol yüksekliği, kalp ve damar hastalığı sorunu olanlar, kırmızı eti mutlaka sebze, salata gibi lif oranı yüksek besinlerle bir arada tüketilmelidir. Kurban bayramında özellikle kilo problemi olan, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, böbrek yetersizliği, mide-bağırsak rahatsızlığı olan kişiler ve yaşlılar, beslenmelerine dikkat etmek zorunda. Bu bireyler kendilerine önerilen miktarları aşmamalı, kolesterol içeriği çok yüksek olduğu için etin yağlı kısımlarının ve sakatatların tüketiminden uzak durmalıdırlar."

Cantürk, sağlıklı beslenmenin dengeli beslenmeyi gerektirmesi nedeniyle her besinin fazlasının vücuda yarar yerine zarar verebileceğini dile getirerek, sağlıklı bireylerin de Kurban Bayramı'nda aşırıya kaçmayarak makul ölçülerde et tüketmelerinin uygun olacağını söyledi.

Kaynak: AA