(özel Haber) Uzmanlardan Ailelere 'Çocuklarınıza Kurban İzlettirmeyin” Uyarısı

Uzmanlar, bilinçsizce gerçekleştirilen kurban kesimlerine tanık olan çocukların psikolojik sorunlar yaşayabileceğini, kurbanla ilgili bilgilerin çocukların yaşlarına göre anlatılması gerektiğini belirtti.


Fenomen Psikolojik Danışmanlık Merkezi Uzman Psikologu Beyhan Budak, kurban kesiminden çocukların olumsuz etkilenmemesi için ailelerin dikkat etmesi gerekenleri İHA muhabirine anlattı. Bayramların çok güzel gelenekler olduğunu ve özellikle çocuklar için çok daha güzel geçtiğini dile getiren Budak, “Kurban Bayramı, eğer anne ve babalar bilinçli olmazsa birçok açıdan sıkıntılı bir hale de dönüşebilir. Bayram, çocukların kişilik gelişimini, psikolojik gelişimini olumsuz etkileyecek travmatik anılarla sonuçlanabilir” dedi.

Çocukların kurban kesimini görmesi ve sonucunda oluşabilecek olumsuz etkilerin bölge ve kültüre göre farklılık gösterdiğine işaret eden Budak, “Günümüzde şehirlerde yaşayan çocuklar, eti markette paket içerisinde görüyor. Ama ailesi hayvancılıkla uğraşan, köy ortamında büyüyen çocuklar tabii ki böyle bir durumla karşı karşıya değiller. Yapılması gereken çocuğun yaşına, durumuna, kültürüne göre durumu izah etmektir. Şehir hayatında yaşayan çocuk, eti sadece markette gördüğü için kesim anını, bıçak sahnesini, kan olayını gördüğü zaman daha fazla etkilenebilir. O yüzden şehir hayatında yaşayan, daha önce kesim görmemiş çocuklar daha çok risk altındalar” ifadelerini kullandı.

“KURBANLA İLGİLİ BİLGİLER ÇOCUĞUN YAŞ GRUBUNA GÖRE ANLATILMALI”
Kurbanla ilgili bilginin çocukların yaş grubuna göre anlatılması gerektiğini belirten Budak, okul öncesi çocukların soyut düşünme yeteneğinin gelişmemesinden dolayı insanların bayramda yardımlaştığını, birbirlerini ziyaret ettiğini, ihtiyacı olanlara kesilen kurban etinin yanı sıra para yardımında bulunulduğunun anlatılması gerektiğini vurguladı. Budak, “Aileler, ihtiyacı olanlara et dağıtırken çocuklarını da yanında götürsün. O yardım sürecinde çocuk da bulunsun. Böylece çocuk, olayın manevi ve dini boyutunu tam anlamasa da yardımlaşma, keyif boyutunu anlayacaktır. Onun tadına, hazzına varacaktır” şeklinde konuştu.

Bu riskli dönemlerde hikayelerin işe yarayabildiğini söyleyen Budak, bu dönemdeki çocuklara kurbanın Hz. İbrahim’in kıssası ile anlatabileceğini dile getirdi. Budak, ortaokul çağından küçük çocukların kurban kesimini izlememesi gerektiğini belirterek, “Ortaokuldan sonra çocuklar eğer izlemek istiyorsa bir şekilde öncesinde o kurbanın manevi anlamı, dini anlamı anlatılarak çocuk kurban kesimine hazırlanmalı ve sonrasında izlettirilmeli. Öncesinde eğer çocuk kurban kesimi izlediyse hayvanın acı çekmediği vurgusu yapılmalı. Çünkü çocuk kendi üzerinden değerlendirdiği için dünyayı, kendisi yaşıyormuş gibi de değerlendirebilir” dedi.

“AİLELER ÇOCUKLARA ISRAR ETMEMELİ”
Uzman Psikolog Budak, kurban kesim sürecinde etkilenen çocukların ve ailelerin yapması gerekenlerle ilgili de bilgi verdi. Budak, “Çocuğun duygularıyla alay edilmemeli. Onun rahatça, istediği şekilde açıklamasına fırsat vermek çocuğu biraz rahatlatacaktır. Ama bazı çocuklar, kurban kesimini gördükten sonra et yemeyebiliyor. Böyle bir durumda aileler çocuğa et yemesi için ısrar ederlerse ters bir tepki oluşturup, bu durumu kalıcı bir hale getirebilir. Böyle bir durumda çocuğa ısrar etmemek, çocuğu kendi haline bırakmak daha doğru olur. Çocuk zaten bir süre sonra et yemeye başlayacaktır” diye konuştu.

Bazı babaların özellikle erkek çocuklarına kurban kesimlerini izlettirmek istediğini dile getiren Budak, bunun aslında çocuğun gelişiminden çok gelişimine zarar veren bir durum olduğunu vurguladı.
Kaynak: İHA