Uzmanlardan Aşırı Et Tüketilmesine Karşı Uyarı

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayca Yılmaz, Kurban Bayramı'nın gelmesiyle beslenme alışkanlığında farklılıklar olabileceğini belirterek, keyifli bir bayram tatili için sağlıklı ve dengeli beslenmeye bayramda da önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Uzmanlardan Aşırı Et Tüketilmesine Karşı Uyarı

Aşırı miktarda et tüketilmesi sonucu kan yağlarının yükselmesine bağlı kalp damar hastalıkları riskinin arttığına dikkat çeken Yılmaz, “Sağlıklı beslenmeye yaşamın her döneminde dikkat edilmelidir. Kurban Bayramı'nın gelmesiyle beslenme alışkanlığında farklılıklar olabilir fakat keyifli bir bayram tatili için sağlıklı ve dengeli beslenmeye bayramda da önem verilmelidir. Aşırı miktarda et tüketilmesi sonucu kan yağlarının yükselmesine bağlı kalp damar hastalıkları riski artmaktadır. Bayramda bozulan beslenme düzenine bağlı olarak aşırı et tüketimi sonucu tansiyon yükselmesi, mide rahatsızlıkları, şeker yükselmesi gibi problemler yaşanmaktadır. Bu nedenlerle yiyeceklerimizin porsiyon miktarını azaltıp çeşitli ve sık beslenmeye özen gösterilmelidir” dedi.

PİŞİRME YÖNTEMLERİNE DİKKAT
Aşırı miktarda et tüketiminin yanında uygulanan pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, “Pişirme yöntemi olarak kızartma gibi sindirimi zor ve kilo artışına neden olacak pişirme yöntemi kullanılmamalıdır. Etlerin ızgara ve haşlama şeklinde tüketilmesi sağlık için daha yararlı olacaktır. Et pişirilirken kısık ateşte yavaş yavaş pişirilmelidir. Yüksek ateşte pişirilen etler sert olur ayrıca dışı pişer, içi çiğ kalır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da etler hazırlanırken görünür yağlarından ayrılmalıdır. Ayrıca kırmızı etteki demirin vücuttaki yararının artırılması için C vitamini yönünden zengin besin kaynakları ile tüketilmesi önerilir. (domates, limonlu yeşil salata gibi) Kurban Bayramı'nda güne hafif kahvaltıyla başlayınız. Kolesterol içermesi ve yağ miktarlarının fazla olması nedeniyle sakatat tüketmeyiniz, sofralarımızdan sebzeyi eksik etmeyiniz, günlük 2-2,5 litre su tüketiniz. Diyabet hastaları, tansiyon hastaları gibi bireylerin diyetlerine devam etmeleri gerekmektedir. Bayram günü kesilen etlerin kısa sürede bekletilmeden yenmesi nedeniyle etteki sertlik pişirmede ve sindirimde zorluk yaratır, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlığı olan bireylerin eti 24 saat beklettikten sonra tüketmesi önerilmektedir. Bayramda besin tüketimi fazla olan bireyler, yemek sonrası 30-45 dakikalık yürüyüş yapmalıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA