Uluslararası Afet Zararlarının Azaltılması Günü

Birleşmiş Milletler , 1 milyardan fazla engellinin yaşadığı dünyada bu yılki "Uluslararası Afet Zararlarının Azaltılması Günü"nü engellilere adadı.


BM'den "Uluslararası Afet Zararlarının Azaltılması Günü" günü dolayısıyla yapılan açıklamada, bu yılki temanın engellilerin güvenliğine adanmasındaki amacın, ''afetler sırasında yaralanma ve ölüm riski yüksek olan engellilerin üstlenebilecekleri hayati role ilgisini çekip direnç göstermeye teşvik etmek'' olduğu belirtildi.

Açıklamasında ayrıca BM Uluslararası Afet Zararlarının Azaltılması Stratejisi ve ortaklarının, 126 ülkede 6 bine yakın engelliye afetlere karşı baş edebilmesi için danışmanlık hizmeti verdiği kaydedildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da gün dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ''Ne yazık ki engelli afet risk yönetimi veya ilgili planlama ve karar alma süreçlerine hiçbir zaman katılmadı. Onlar felaket ile ilgili ölüm ve yaralanmalardan yüksek seviyelerde acı çekiyorlar'' ifadesini kullandı.

Ban açıklamasında, ''Kaynaştırma hayat kurtarır ve kendi güvenliklerini sağlamada engellileri güçlendirir'' değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası toplumdan engellelilerin güvenliğinin en yüksek düzeyde olmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmaları çağrısında bulunan Genel Sekreter Ban, bunun toplumun genel refahına katkıda bulunmak için de büyük bir şans olduğunu kaydetti.

BM Genel Kurulu, 1989 yılında her yıl ekim ayının ikinci çarşamba gününü "Uluslararası Afet Zararlarının Azaltılması Günü", 2009 yılında da 13 Ekim'i "Uluslararası Afet Zararlarının Azaltılması Günü" olarak kabul etti.

Kaynak: AA